A napraforgómag tulajdonképpen a napraforgó növény (Helianthus annuus) termése.

A magokat a növény nagy virágfejéből gyűjtik össze, amelyek átmérője meghaladhatja a 30 cm-t is. Érdekesség, hogy egyetlen napraforgófej akár 2000 magot is tartalmazhat.

A napraforgó növényeknek két fő típusa van. Az egyik típust a magvak miatt termesztik (fekete-fehér csíkos héj), míg a másikat – amely a termesztés többségét képezi – az olajhoz (egyöntetű fekete héj).

A napraforgómag különösen magas arányban tartalmaz E-vitamint és a szelént.
30g héjas mag a napi javasolt E-vitamin bevitel 37%-át tartalmazza, szelénből pedig 32%-ot.
Ezek az antioxidánsok megvédik a szervezet sejtjeit a szabadgyökök okozta károsodástól, amik számos krónikus betegség kialakulásában szerepet játszanak.

Ezenkívül a napraforgómagnak van még egy remek tulajdonsága, miszerint remek forrása még az olyan hasznos növényi vegyületeknek, mint a fenolos savak és a flavonoidok – amelyek szintén antioxidánsokként működnek.
Számos jótékony tulajdonsága ellenére azonban figyelembe kell venni olajtartalmát, amiből magas kalóriatartalma is adódik. Lehetőleg a sótlan, natúr változatból érdemes fogyasztani napi egy zárt maréknyi mennyiségben.

Tippek a fogyasztásához:

A hántolt változat sokoldalúan felhasználható.

Alább felsorolok néhány tippet miként lehet beilleszteni a mindennapokba:
• Müzlibe, joghurtba szórva
• Házi készítésű granolához adva
• Kevert salátákhoz adva
• Krémként elkészítve, pirítósra/puffasztott gabonafélékre kenve
• Vega hamburgerpogácsához keverve
• Kenyérfélék, muffinok tésztájába keverve
• Pesto alkatójaként használva, akár fenyőmagot helyettesítve
• Bundázott ételek panírjába keverve
• Krémlevesek levesbetétjeként használva

Végezetül, a napraforgómagok magas olajtartalmuk miatt hajlamosak arra, hogy idővel keserűvé váljanak.
A hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban légmentesen záródó dobozban tárolva azonban megelőzhető az avasodás.