Hozzávalók (1 adagra):

  • Bulgur 60g
  • Vöröshagyma 6,25g
  • Só 0,3g
  • Édes-nemes pirospaprika 1,25g
  • Burgonya 50g
  • Fokhagyma 0,5g
  • Pulyka szárazkolbász 60g
  • Tejföl 20ml
  • Tej 10ml

 

Ez a főétel a már jól ismert pásztor tarhonya továbbfejlesztett változata, melyben a fő alkotórészt és energiaértéket adó, finomított lisztből készülő száraztésztát kicseréltük a biológiailag értékesebben előállított búzára.
A bulgur felhasználása talán mára már egyre gyakoribb, köszönhetően a növekvő számban előforduló tudatosan táplálkozó rétegnek. Közétkeztetői egészségnevelő szerepvállalásunk miatt azonban fontos, hogy szélesebb körben is ismertessük és már jól ismert és szeretett hazai ízvilágban is megmutassuk felhasználási sokszínűségét.
A bulgur tehát nem egy külön növény, hanem a durumbúza egy speciális, tört változata.
A búzaszemeket még a teljes érés előtt betakarítják, majd hántolják, óvatosan előpárolják és szárítják. 100g bulgur ugyan közel azonos mennyiségű (69g) szénhidrátot tartalmaz mint a többi gabonaféle, azonban glikémiás indexe a durumbúza szerkezetének és a feldolgozottságból adódóan magasabb rosttartalmának köszönhetően alacsony. A bulgur ezen kívül könnyen és gyorsan elkészíthető praktikus és szuper B-, E-vitamin, valamint vas forrás egyaránt.
A pásztorbulgur egy igazán egyszerű és nagyszerű egytálétel, mely a szárazkolbász enyhén füstös jellegével előidézi a hagyományos magyaros konyha ízvilágát, amit a mellé kínált habosított tejföl kellemesen lággyá varázsol.

Elkészítés:

Az apró kockára vágott füstölt pulykakolbászt lepirítjuk, majd a serpenyőből a lepirított kolbászkákat kivesszük és félre rakjuk. Plusz zsíradék hozzáadása nélkül a finomra vágott vöröshagymát a serpenyőben megpirítjuk. Rátesszük az 1×1-es kockára vágott burgonyát, összepirítjuk, sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük, majd megszórjuk csemege fűszerpaprikával. A bulgurt súlyának megfelelően kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük. Amikor félkész a burgonya, akkor hozzá tesszük a bulgurt és fedő alatt kis lángon készre főzzük. A már ropogósra sült, előzőleg félre rakott kolbászkákat kutterban finomra aprítjuk, majd a kész köretünkre szórjuk. A tejfölhabhoz a zsírszegény tejfölt és tejet összekeverjük, majd szifonba töltjük. Tálaláskor a tányérra csinos kis habgombócokat nyomunk. Kedvenc savanyúságunkkal kínáljuk.

Allergének:

  • Tej
  • Glutén