Nemcsak a kézmosás helyes gyakorlatát tanultuk meg az elmúlt hónapokban, hanem a higiénia napi rutinját is. Ami háztartási méretekben elvárható minimum, annak felturbózott változata érvényes az éttermekre, ahol sok ember van egy zárt térben. A vendéglátásban dolgozóknak nem jelenthetnek újdonságot a higiénés szabályok: a kézmosás, a fertőtlenítés, a munkaruha és az eszközök elkülönítése, az élelmiszerek és eszközök védelme a cseppfertőzéstől.

Ami újdonság, hogy a járvány elleni védekezés során megtanulták az alapvető higiénés szabályokat a fogyasztók is, és az igényes vendég el fogja várni a biztonsági szabályok betartását az éttermektől is. Megéri tehát a vendéglátóhelyeknek látványosan demonstrálni, hogy ők eleget tesznek minden higiéniai előírásnak. Már csak azért is, mert a járványügyi nyomozások képesek lesznek felderíteni egy-egy fertőződés helyszínét, aminek negatív következményei lesznek arra az étteremre nézve, ahol a fertőzés történt.

A legnagyobb változás a büféasztalos kiszolgálásnál történt, amit egyáltalán nem ajánlanak a szakemberek, mert nagy az egészségügyi kockázata. A fesztiválok, vásárok szervezőinek is át kell gondolniuk a korábbi gyakorlatot, és megteremteni a kézmosás, a fertőtlenítés könnyen elérhető lehetőségét. Mindez azt jelenti, hogy az új koronavírus járványnak vannak előremutató hatásai is a vendéglátásban.