A koronavírus járvány ideje alatt sok háztartásban halmozódtak fel jelentős élelmiszerkészletek. Olyan mennyiségű liszt, cukor, tészta, amelyekről mára, a normális életre visszatérve kiderült, hogy fölöslegesek. Ám senki nem szeretné a kukába dobni azokat az alapanyagokat, amelyek még felhasználhatók, és hasznosak lehetnek egy nélkülöző családban. Ezért indította el adománygyűjtési akcióját a NÉBIH és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. Június 16-ig országszerte 89 átvételi ponton várják a még felhasználható tartós élelmiszereket.
Csak bontatlan, azaz eredeti, sértetlen bolti csomagolásban lévő tartós (minőségmegőrzési idővel rendelkező), hűtést nem igénylő élelmiszereket vesznek át, például tésztát, lisztet, cukrot. Az összegyűlt adományokat az Élelmiszerbank partnerszervezetei juttatják majd el a rászorulóknak.
A jelentkezés és az előzetes egyeztetés után rögzítik az adományozók nevét és lakcímét, így biztosítják a felajánlott élelmiszerek nyomon követhetőségét. És azért is, mert a program végén emléklapot küldenek az önzetlen magánembereknek. Jótékonyságukra igazán büszkék lehetnek.