Az Unilever Food Solutions a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai partnerségével rendezett szakmai konferenciát november 6-án a Lurdy házban. Több mint 150 fővárosi és vidékről érkező szolgáltató hallgatta a közétkeztetés speciális kihívásairól szóló előadásokat.

Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy mára nagyságrendekkel megnőtt a speciális diétát igénylők száma, főként a túlsúlyból eredő diabéteszben szenvedőké. A 2014-es EMMI-rendelet nyomán mindenkinek biztosítani kell az érzékenységének megfelelő étkezést, ami komoly felkészülést igényel a közétkeztetőktől. A szakember azt tanácsolta, hogy a szolgáltatók ne „minden mentes” ételeket készítsenek, ne vonják össze az érzékenységeket, mert ezzel hiányállapotot idézhetnek elő a fiatal szervezetben.

Miháldi Kinga, az OGYÉI Élelmezés- és Táplálkozástudományi Főigazgatóság dietetikusa az iskolai büfék választékáról beszélt. Egy 2008-as felmérés szerint nagyjából minden második iskolában vásárolhatnak a gyerekek, az egészséges gyümölcslevek mellett kávés készítményeket és energiaitalokat is. Mindenhol van finom pékáru, valamilyen csoki, rágcsa, cukorka, de csak minden negyedik iskolai büfé árul gyümölcsöt.

Zoltai Anna, a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti osztály vezetője bemutatta azokat a változásokat, amelyek a második Jó Higiéniai Útmutatóban szerepelnek. Az előadó felhívta a figyelmet a pazarlás megszüntetését segítő tippekre, mivel egy ebédből átlagosan 13 dkg a kukába kerül.

Schmidt Richárd, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője többek között azt elemezte, hogy a laborban vizsgált ételek kevesebb energiát tartalmaznak, mint amennyit az élelmezésvezetők dokumentálnak. Pozitív tendencia, hogy az óvodapedagógusok segítik a szolgáltatók munkáját, a cukor- és sókorlátozást. Nehezebb elfogadtatni a korszerű étkezés alapjait a pedagógusokkal és a szülőkkel, valamint a középiskolás diákokkal.

Cégünk színeiben Demeter László, a GasztVitál Csoport operatív igazgatója tartott előadást „A családok és a pedagógusok bevonása az egészségtudatos közétkeztetésbe” címmel. Bemutatójában több olyan programról mesélt, melyet cégünk korábban ebben a témában már sikerrel levezényelt. (a fogyasztói elégedettség-mérési projektekről bővebben itt) Emellett az épp folyó szülői kóstoltatási programról is beszámolt, melyről hamarosan összefoglalót olvashatnak honlapunkon.