A probiotikumok az emberi szervezet számára jótékony és hasznos baktériumok, illetve ide sorolunk bizonyos gombákat is, amelyek probiotikumként viselkednek.

A leggyakrabban előforduló probiotikumok a Lactobacillus és a Bifidobacterium törzsekbe tartoznak. A probiotikus baktériumkultúrák a normál bélflóra helyreállítását segítik, kiszorítják a káros hatású baktériumokat szervezetünkből.
A megfelelő bélflóra erősíti immunrendszerünket, segíti a fogyást és a megfelelő emésztést, szebb bőrt eredményez és véd minket a betegségekkel szemben.
Gyakran alkalmazzuk őket táplálékkiegészítőként fogyasztva (pl. antibiotikum kúra után), de hétköznapi élelmiszereinkben is megtalálhatóak. pl.: kefír, joghurt, savanyú káposzta.

A probiotikumok nem összekeverendőek a prebiotikumokkal, amik más néven élelmi rostokként ismertek és értékes tápanyagként szolgálnak beleinkben lakó probiotikus törzseinknek.

Emésztőrendszerünkre gyakorolt hatása:
A probiotikumok hatását emésztőrendszerünkre széles körben kutatják.
Különösen hosszú ideig tartó antibiotikus kezelés után, a hasmenés gyakori panaszként jelentkezik, ami még sokáig a fertőzés felszámolása után is megmaradhat. Az eddigi kutatások azt bizonyítják, hogy a probiotikus kiegészítők szedésével ill. az ezt tartalmazó ételek fogyasztásával az antibiotikum kúra okozta hasmenés megszűnhet, illetve számos esetben megelőzhető.
Ennek az az oka, hogy az antibiotikumok sok baktériumot ölnek meg a bélben, ami megváltoztatja a bél egyensúlyát és lehetővé teszi a káros baktériumok elszaporodását.
A probiotikumok megküzdenek az irritábilis bél szindrómával (IBS), ami gyakori emésztési rendellenesség; csökkentve a gázt, a puffadást, a székrekedést, hasmenést és egyéb tüneteit.
Néhány tanulmány említést tesz a gyulladásos bélbetegségek, például a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás elleni előnyeiről is.
Az egészséges bélflóra fenntartása tehát nélkülözhetetlen egész évben, de a rossz idő beköszöntével kiemelkedően vigyáznunk kell rá.
A napi fermentált tejtermékek fogyasztása vagy esetleg táplálékkiegészítőként történő alkalmazása mellett a testmozgás ugyanolyan fontos, mivel számos életmódi tényező hatással van bélbaktériumainkra.

cikk forrás: https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-101#bottom-line