Az Omega-3 zsírsavak fogyasztásának számos pozitív élettani hatása van testünkre és gyermek korban agyunk fejlődésére egyaránt.
A teljesség igénye nélkül, alább szeretném ismertetni 3 kiemelkedő jótékony hatását és azokat az alapanyagokat, amik magas arányban tartalmazzák ezt a rendkívül értékes zsírsavat.

1., Segít megőrizni szemünk egészségét
Az úgynevezett DHA (dokozahexaénsav), az omega-3 zsírsavak egyik típusa, retinánk egy fő szerkezeti komponense. Emiatt a DHA fogyasztása segíthet megelőzni a makula degenerációt, ami látás romlást és vakságot okozhat. (1, 2)

2., Csökkenti az ADHD tüneteit gyermekeknél
Az ADHD, másnéven a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar egy viselkedési rendellenesség, amelyet a figyelmetlenség, a hiperaktivitás és az impulzivitás jellemez. (3)
Számos tanulmány igazolta, hogy az ADHD-s gyermekek vérében kisebb mértékben fordul elő omega-3 zsírsav, mint egészséges társaikéban. (4,5)
Manapság a kutatók szerint a halolaj az ADHD legígéretesebb kezelési módja. (6)

3., Segíthet leküzdeni az autoimmun betegségeket
Autoimmun betegségek során szervezetünk az egészséges sejtjeinket idegenként ismeri fel, ezért elkezdi támadni őket.
1-es típusú diabetes az egyik leggyakoribb példa, amikor ez megtörténhet. Ebben az esetben a szervezet megtámadja az insulin termelő sejteket a hasnyálmirigyben.
Tanulmányok azt mutatják, hogy ha elegendő omega 3 zsírsavat viszünk be életünk első évében, az szorosan összefügg azzal, hogy csökkentse az autoimmun betegségek, beleértve az 1-es típusú diabetes és a multiplex sclerosis előfordulását a későbbiekben. (7,8,9)
Omega-3 ezen kívül segíthet még a lupus, rheumatoid arthritis, Colitis Ulcerosa, Chron betegség és pikkelysömör kezelésében. (10,11,12, 13)

Omega-3 fő forrásai:
Lazac, Hering, Szardínia, Heck, Fogas, Makréla, Busa, Lenmag, Chia mag, Vad rizs

Felhasznált irodalom:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24557349