Az élelmiszerhulladék jelentős része még mindig a háztartásokban keletkezik. Erre, az el nem évülő témára hívta fel a figyelmet a NÉBIH szeptember 29-én, az élelmiszerpazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napján, amit az ENSZ kezdeményezésére nálunk idén először tartottak meg.

A legújabb felmérés szerint 4 százalékkal csökkent a magyar háztartásokban az élelmiszerhulladék az elmúlt három évben, de még így is fejenként 65 kilogramm élelmiszert dobunk a szemétbe évente: készételt, friss zöldséget és gyümölcsöt, kenyeret. Abban viszont nincs változás, hogy a hulladék fele tudatos vásárlással és felhasználással még megmenthető lenne. Ehhez ad tanácsot két, most megjelent kiadvány is, a Nestlé és a SPAR Magyarország fenntarthatósági kiadványa, a Hogyan legyek környezettudatos vásárló?

A háztartási élelmiszer-pazarlás alakulását a NÉBIH a továbbiakban is nyomon követi. Eddig Magyarország az egyetlen a közép-kelet-európai régióban, ahol több felmérés is készült a témában. De a közeljövőben más nemzetek is megjelentetik majd  adataikat, mert 2020-tól minden Európai Uniós tagállam számára kötelező az élelmiszer-hulladék mérése.