A hazai halfogyasztási szokásokról készített online felmérést a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Ebből kiderült, hogy a magyarok több mint 40%-a nem eszik elég halat, még heti rendszerességgel sem. A megkérdezettek 75%-a az íz alapján választ élelmiszert, és hogy mennyire egészséges az, ami a tányérunkra kerül, csak az emberek 16%-át érdekli.

Magyarországon évente átlagosan 6,7 kg halat eszik a lakosság, ezzel jelentősen lemaradunk a 24,4 kg-os európai átlagtól, sőt, nálunk fogy a legkevesebb hal Európában. Miközben azzal nemcsak a dietetikusok, hanem a vásárlók is tisztában vannak, hogy a hal rendkívül egészséges, fontos tápanyagokat tartalmaz. De a lakosság 40%-ának még a heti egyszeri fogyasztás is sok, 34%-uk hetente, és csak 22% eszik egy héten többször is valamilyen halas fogást. A kedveltségi listán a rántott verzió vezet, amit a halászlé követ. Grillezve, sütve, párolva csak 20% szereti a halat. A hőkezelt termékek közül az olajos, sós lében eltett konzervek sikere elsöprő a halpástétomokhoz és krémekhez képest.

Némi reményre ad okot, hogy a válaszadók 30%-a az elmúlt öt évben többször evett halat, mint régebben. A vásárlásnál a friss halat részesítjük előnyben (40%), ezt követik a konzervek és a fagyasztott termékek. A fajták közül a tengeri halak a kedveltebbek, az édesvíziekre mindössze 37% voksol.

Az egyik legfontosabb megállapítása a vizsgálatnak, hogy a hal a családi minta hatására épül be – vagy nem – az ízlésvilágba és az étrendbe. Ha valaki gyerekként megbarátkozik vele, akkor az ő későbbi étkezésében is szerepelni fog. Ezért fontos, hogy a gyerekek most megszokják a halféleségeket, mert akkor a jövőben több fogy majd ebből az egészséges táplálékból.