4 egészséges étel, tele antioxidánsokkal

Az antioxidánsok olyan szervezetünkben és élelmiszerekben előforduló vegyületek, melyek segítenek védeni a sejtjeinket szervezetünk működése során keletkezett oxidatív stressztől, mely károsíthatja a DNS-t és más fontos struktúrákat a sejtekben.
Sajnos a krónikus oxidatív stressz növelheti a krónikus betegségek kockázatát, mint például a szívbetegség, a 2. típusú cukorbetegség és a rák. (1)
Szerencsére az antioxidánsokban gazdag étrend segíthet a vér antioxidáns szintjének növelésében az oxidatív stressz elleni küzdelemben és a betegségek kockázatának csökkentésében.

1., Fekete áfonya
Kalóriatartalmával fordítottan arányos antioxidáns tartalma.
Számos tanulmány utal arra, hogy a fekete áfonya tartalmazza a legtöbb antioxidánst a leggyakrabban fogyasztott gyümölcsök és zöldségek közül. (2)

és más antioxidánsokban gazdagok, amelyek segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát és késleltethetik az időskorban előforduló agyi funkciók csökkenését.

2., Eper
Az eper világszerte közkedvelt gyümölcs. Édes, sokoldalúan felhasználható és fogyasztható illetve gazdag C-vitamin és antioxidáns forrás.
FRAP analízis alapján akár 5,4 mmol antioxidáns található meg csupán 100 grammnyi mennyiségben. (3)

3., Goji bogyó
A goji bogyó szárított formában kapható és ismert bogyós termés; ami több, mint 2000 éve a hagyományos kínai orvoslás részét képezi.
A Goji bogyókat gyakran szuperételként forgalmazzák, mert vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok. (4)
Emellett a goji bogyók egyedi antioxidáns „készletet” tartalmaznak, melyeket más néven Lycium barbarum poliszacharidoknak neveznek. Segítenek csökkenteni a szívbetegségek és a rák előfordulását, valamint segíthetnek a bőr öregedésének leküzdésében. (5, 6)

4., Cékla
A cékla, azaz a Beta Vulgaris egy enyhe ízű zöldség, ami nagyszerű forrása rostoknak, káliumnak, vasnak, folsavnak és antioxidánsoknak egyaránt. (7)
Különösen gazdag az antioxidánsok egy csoportjában, amit betalainoknak neveznek.
Ezek adják a cékla vöröses-lilás színét, és ennek köszönhetjük néhány egészségügyi előnyét.

Például több, végzett vizsgálat mutatta, hogy a betalainokat segíthetnek a vastagbélben és az emésztőrendszerben előforduló rákos megbetegedések alacsonyabb kockázatáért. (8, 9)
Például egy tanulmány megállapította, hogy a cékla kivonatból készült betalain kapszulák jelentősen enyhítették az oszteoarthritis-al járó fájdalmat és gyulladást. (10)

1., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23675073
2., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10995120
3., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20096093
4., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19844860
5., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25552899
6., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15519360
7., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20096093
8., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24937448
9., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25118005
10., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25875121