A zab fogyasztás kedvező hatásai:

A zab egy teljes kiőrlésű gabona, mely rendkívül kiegyensúlyozott tápanyag összetétellel rendelkezik. Nem tartalmaz glutént, de gyakran együtt termesztik a glutén tartalmú gabonákkal, vagy betakarítás, feldolgozás és tárolás során szennyeződhet vele. A gluténérzékenyek ezért óvatosan fogyasszák, csak jelölten gluténmentes zabot vagy zabpelyhet válasszanak.

Fontos szénhidrát forrás, vitaminok, ásványi anyagok, rostok és antioxidánsok forrása. Fehérje és zsírtartalma is magasabb, mint a többi gabona fajtáé. (1) Tanulmányok azt bizonyítják, hogy számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.

Ezek közül nézünk meg egy párat:
A zabban található több jótékony növényi vegyület, úgynevezett polifenol. Ezek közül az avenantramid az egyik legfontosabb, amely szinte kizárólag a zabban található (2).
Az avantramid növeli a nitrogén-oxid termelődését, így segít csökkenteni a vérnyomást. Ez a gázmolekula elősegíti a vérerek tágulását és jobb véráramlást eredményez (3). Ezenkívül az avenantramidok gyulladáscsökkentő és viszketésgátló hatással is rendelkeznek (4).

A zabnak magas a béta-glükán tartalma, mely egy oldható rost.

Több jótékony hatása is van:

– hatékonyan csökkenti a teljes és az LDL-koleszterinszintet (9). Fokozza a koleszterinben gazdag epe kiválasztását, ezáltal csökkentve a vérben a keringő koleszterinszintet. A béta-glükánok a C-vitaminnal együttműködve gátolják az LDL oxidációját, ezáltal csökkenthetik a szívrohamok és a stroke kockázatát.
– a vízoldékony béta-glükán vastag gélt képez a gyomor nyálkahártyáján, így késlelteti a gyomor kiürülését és a glükóz vérben való felszívódását, így játszik fontos szerepet a vércukorszint szabályozásában
– javítja az inzulin érzékenységet
– magas rost tartalma révén megduzzad a gyomorban, így lassítja annak kiürülését. Csökkenti az éhséget és teltségérzetet okoz (5)
– a béta-glükánok serkentik a tirozin-tirozin peptid (PYY-fehérje) termelődését a bélben, amely egy éhségérzetet gátló hormonszerű anyag (6). Fogyókúrázók számára rendkívül előnyösek ezek a hatások.
– A zabkorpa segít csökkenteni a székrekedést, amennyiben sok folyadékot fogyasztunk mellé
– A finoman őrölt zabot száraz és viszkető bőr kezelésére is alkalmazzák, valamint segít enyhíteni az ekcémás bőr tüneteit is.
– A zab korai étrendbe való bevezetése védő hatású lehet (7). Egy tanulmány szerint a 6 hónapos csecsemők étrendjébe illesztve a gyermekkori asztma kockázata csökken (8).
– a rostokból a vastagbélben prebiotikus anyag képződik, mely a bélbaktériumok számára kiváló tápanyag. Így tartja egyensúlyban a bélflórát, és támogatja az immunrendszer működését.

Látható milyen sok előnyös hatással rendelkezi, így fogyasszunk rendszeresen, építsük be a táplálkozásunkba ezt a sokrétűen felhasználható, olcsó gabonát.

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22530714
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19941618
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16139284
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18461339
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24884934/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19917449
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19674492
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23182171
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7956987