Az édesburgonya népszerűségének elterjedésével sok, táplálkozására figyelő, tudatos vásárló száműzte konyhájából a hagyományos burgonyát. Az édesburgonyát, másnéven batátát napjainkban tehát úgy kezelik, mint az eddig használt téli/új/nyári burgonya egészséges alternatíváját.
Mélyebben megvizsgálva azonban láthatjuk, hogy a két növény tápanyagösszetétele közel azonos. Felmerül a kérdés, hogy melyiket célszerűbb fogyasztani és kell-e csak egy irányba húznunk?
Hagyományos burgonya | Édesburgonya |
Rost: 2,3g | Rost: 3g |
A-vitamin: 14 IU | A-vitamin: 22000 IU |
C-vitamin: 16mg | C-vitamin: 22mg |
Kcal: 80 | Kcal: 86 |
Fehérje: 2,3g | Fehérje: 2,3g |
Szénhidrát: 20g | Szénhidrát: 19g |
* a megadott értékek 100g nyersanyagra vonatkoznak
A hagyományos burgonya (100grammja) 80 kcal-t; 2,3 g fehérjét és 19g szénhidrátot; 2,3 g élelmi rostot és az ajánlott napi C-vitamin 17%-át tartalmazza. Narancssárga húsú testvére (100grammja) 86 kcal-t; 2,3 g fehérjét; 20 g szénhidrátot; és 3 g rostot biztosít számunkra.
A makronutriensek (fehérje, zsír, szénhidrát) tekintetében olyan csekély eltérést tapasztalhatunk, hogy lényegében azonosnak vehető a két gumós beltartalmi értéke.
Bár rosttartalma minimálisan magasabb az édesburgonyának, élettanilag ez nem számottevő különbség. Szénhidrát felszívódási sebessége tehát mind a két burgonya esetében az elkészítési módtól függ.
Az édesburgonya vitamintartalma (különös tekintettel az A-vitaminra) viszont magasabbnak bizonyul, mint a hagyományos burgonyáé. A batáta egy adagja a napi A-vitamin szükséglet – amely béta-karotin formájában van jelen – hétszeresét fedezi. Emellett jó B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin és E-vitamin forrás is. Kitűnő rostforrás, illetve számottevő mennyiségben találhatóak meg benne a különböző ásványi anyagok.
Felhasználását tekintve számtalan formában elkészíthetjük otthonunkban is. Főzhetjük, süthetjük, keverhetjük sült zöldségek közé, sőt -édeskés íze miatt- még süteményeket, édességeket is készíthetünk belőle.
Recept tipp:
Édesburgonya tócsni ? (100grammban 120kcal és 15g CH van)
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 nagyobb méretű édesburgonya
- 4 egész tojás
- 5g utifűmaghéj
- 40g zabpehelyliszt
- egy csipet só
- pirospaprika
- őrölt bors
- kókuszzsír a sütéshez
Az édesburgonyát lereszeljük, összekeverjük a többi hozzávalóval, majd 10 percig állni hagyjuk. Ezután a felforrósított kókuszzsírra evőkanálnyi adagokat teszünk, kicsit kilapítjuk, majd mindkét oldalát pirosra sütjük.
Köretként bármilyen húshoz, halhoz ajánlott vagy kisétkezésre reszelt sajttal, natúr joghurttal/tejföllel kínálhatjuk.
Forrás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31466009
https://www.hajraegeszseg.hu/cikk/2018-03-27/burgonya-vs-edesburgonya-melyiket-ehetem
Tonia Reinhard, MS, RD Étrend – A föld legegészségesebb ennivalói – Diabetes, Obesity and Metabolism