Az édesburgonya népszerűségének elterjedésével sok, táplálkozására figyelő, tudatos vásárló száműzte konyhájából a hagyományos burgonyát.  Az édesburgonyát, másnéven batátát napjainkban tehát úgy kezelik, mint az eddig használt téli/új/nyári burgonya egészséges alternatíváját.
Mélyebben megvizsgálva azonban láthatjuk, hogy a két növény tápanyagösszetétele közel azonos. Felmerül a kérdés, hogy melyiket célszerűbb fogyasztani és kell-e csak egy irányba húznunk?

Hagyományos burgonya Édesburgonya
Rost: 2,3g Rost: 3g
A-vitamin: 14 IU A-vitamin: 22000 IU
C-vitamin: 16mg C-vitamin: 22mg
Kcal: 80 Kcal: 86
Fehérje: 2,3g Fehérje: 2,3g
Szénhidrát: 20g Szénhidrát: 19g

* a megadott értékek 100g nyersanyagra vonatkoznak

A hagyományos burgonya (100grammja) 80 kcal-t; 2,3 g fehérjét és 19g szénhidrátot; 2,3 g élelmi rostot és az ajánlott napi C-vitamin 17%-át tartalmazza. Narancssárga húsú testvére (100grammja) 86 kcal-t; 2,3 g fehérjét; 20 g szénhidrátot; és 3 g rostot biztosít számunkra.

A makronutriensek (fehérje, zsír, szénhidrát) tekintetében olyan csekély eltérést tapasztalhatunk, hogy lényegében azonosnak vehető a két gumós beltartalmi értéke.

Bár rosttartalma minimálisan magasabb az édesburgonyának, élettanilag ez nem számottevő különbség. Szénhidrát felszívódási sebessége tehát mind a két burgonya esetében az elkészítési módtól függ.

Az édesburgonya vitamintartalma (különös tekintettel az A-vitaminra) viszont magasabbnak bizonyul, mint a hagyományos burgonyáé.  A batáta egy adagja a napi A-vitamin szükséglet – amely béta-karotin formájában van jelen – hétszeresét fedezi. Emellett jó B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin és E-vitamin forrás is. Kitűnő rostforrás, illetve számottevő mennyiségben találhatóak meg benne a különböző ásványi anyagok.

Felhasználását tekintve számtalan formában elkészíthetjük otthonunkban is.  Főzhetjük, süthetjük, keverhetjük sült zöldségek közé, sőt -édeskés íze miatt- még süteményeket, édességeket is készíthetünk belőle.

Recept tipp:

 

Édesburgonya tócsni 🍠 (100grammban 120kcal és 15g CH van)
Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 nagyobb méretű édesburgonya
  • 4 egész tojás
  • 5g utifűmaghéj
  • 40g zabpehelyliszt
  • egy csipet só
  • pirospaprika
  • őrölt bors
  • kókuszzsír a sütéshez

Az édesburgonyát lereszeljük, összekeverjük a többi hozzávalóval, majd 10 percig állni hagyjuk. Ezután a felforrósított kókuszzsírra evőkanálnyi adagokat teszünk, kicsit kilapítjuk, majd mindkét oldalát pirosra sütjük.
Köretként bármilyen húshoz, halhoz ajánlott vagy kisétkezésre reszelt sajttal, natúr joghurttal/tejföllel kínálhatjuk.

 

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31466009
https://www.hajraegeszseg.hu/cikk/2018-03-27/burgonya-vs-edesburgonya-melyiket-ehetem
Tonia Reinhard, MS, RD Étrend – A föld legegészségesebb ennivalói – Diabetes, Obesity and Metabolism