Hajdina, az értékes álgabona

 

A hajdinát a cirok, köles, quinoa és az amarant mellett a pszeudocereáliák közé soroljuk, felhasználásuk mára már világszerte elterjedt, leginkább az Európai és Ázsiai régióban.

Jellegzetes ízzel és illattal rendelkezik,  de a növény számos jótékony hatása lévén emiatt nem érdemes idegenkedni fogyasztásától.

A pszeudocereáliák (=álgabonák) közös jellemzője, hogy bár fogyasztási és felhasználási tekintetben nem térnek el, azonban igazából nem a gabonák közé tartoznak. Nem tartalmaznak glutént, így abban az esetben, ha nem éri keresztszennyeződés felhasználhatóak gluténmentes diétában is.

Tápérték jellemzők

A makrotápanyagok közül a hajdina legnagyobb mennyiségben szénhidrátot tartalmaz, 100g-jában összesen 71,5g szénhidráttal kell számolnunk.

A hajdina jelentős mennyiségű rostokat tartalmaz, melyek közül legnagyobb mennyiségben a cellulóz és a lignin van jelen.

Ezek a rostok olyan vízben oldhatatlan szénhidrátok, melyek a vizet magukba szívják és ezáltal a belekben megdagadva több hasznos tulajdonsággal is bírnak:

1.) növelik a teltségérzetet,

2.) fokozzák a bélperisztaltikát

3.) Számos anyag megkötésére és ezáltal szervezetből való eliminálására képesek (pl.: belekben felhalmozódó káros anyagokat, koleszterint)

4.) lassítja a szénhidrátok felszívódási sebességét

5.) táplálékul szolgálnak bélbaktériumaink számára

 

Vitaminok és ásványi anyagok

Ásványi anyagokban gazdagabb, mint a hazai háztartásokban régóta használt gabonák (rizs, kukorica, búza)

Benne található főbb ásványi anyagok:

 • mangán
 • réz
 • magnézium
 • vas
 • foszfor

A hajdina továbbá antioxidáns hatással bíró vegyületeket is tartalmaz, melyek számos egészségügyi előnyért felelősek. Meghaladja az árpa, zab, búza és rozs antioxidáns tartalmát is. (1, 2, 3).

Fő antioxidánsként tartalmaz rutin-t, amit tévesen P-vitaminként is szoktak nevezni; bár nem a vitaminok családjába tartozik. Segíti és erősíti a C-vitamin felszívódását, erősíti a hajszálereket és az érfalakat, javíthatja a vér lipidprofilt. (4, 5, 6)

Megtalálható benne még a Quercetin nevű antioxidáns, amely számos kedvező egészségügyi hatással járhat, beleértve a rák és a szívbetegségek kockázatának csökkentését (7, 8).

További hasznos antioxidánsai: vitexin, D-chiro inozitol

Eredményként elmondható, hogy a hajdina fogyasztása számos pozitív hatással bír egészségünkre nézve, többek között segíti a vércukorszint javulását és a szív-érrendszer egészségét egyaránt.

Felhasznált irodalom:

 

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996901001855
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16756343
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10888490
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10552865
 5. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996906001773
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18167074
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25345471
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25345471