Minden amit a kóser táplálkozásról tudni kell

A kóser szó Héber eredetű szó, jelentése: tiszta, megfelelő, fogyasztásra alkalmas.

A kóser táplálkozás ideológiája a zsidó vallásúak körében elterjedt, melynek szabályait a zsidóság legrégibb írásos emlékeit őrző szent irata, a Tóra fogalmaz meg.

A hagyományok szerint azoknak az állatoknak a húsát nevezik kósernek/megfelelőnek, melyeknek tulajdonsága a hasadt köröm, valamint a kérődzés. Ennek megfelelően a birka, a szarvasmarha, a kecske húsa tisztának tekinthető. A leírás négy állatot említ meg azok közül, amelyek nem kóser húsúak, ezek a teve, mormota, nyúl és a sertés.

A kóser táplálkozási törvények átfogóak és merev szabályúak; melyek nemcsak azt írják le, hogy mely élelmiszerek megengedettek vagy tilosak, hanem azt is leszabályozzák, hogy a megengedett ételeket hogyan kell előállítani, feldolgozni és előkészíteni még a fogyasztás előtt.

Az élelmiszereket három fő kategóriára bontják, melyek a következők:

Hús (fleishig): emlősök vagy szárnyasok, valamint ezekből származó termékek, beleértve a csontokat vagy a húsleveset.
Tej (milchig): tej, sajt, vaj és joghurt.
Pareve: Minden olyan élelmiszer, amely nem hús vagy tejtermék, ideértve a halat, a tojást és a növényi táplálékokat.

A kóser táplálkozási irányelvek szerint oda kell figyelni a kóser ételek párosítására is, különösen a hús- és tejtermékek esetében. A két kategóriába sorolható élelmiszerek ugyanis együtt nem fogyaszthatók. A húsok étkezése után a tejtermék fogyasztása előtt meghatározott ideig várni kell, ez szokásoktól függően 1-6 órát is jelenthet.

Ezenkívül külön kell tartani minden olyan eszközt és berendezést is, amelyet a hús és a tej feldolgozására és tisztítására használnak.

A pareve élelmiszerek semlegesnek tekintendőek, így hús vagy tejtermék mellett is fogyasztható az élelmiszercsoport bármely tagja. Abban az esetben, ha előkészítése vagy feldolgozása a pareve élelmiszernek bármilyen hús- vagy tejfeldolgozó berendezés használatával történt, akkor az a feldolgozás függvényében már más osztályba sorolandó. pl.: tejtermék-, hús vagy súlyos esetben akár nem is tekinthető kósernek sem.

Napjaink felgyorsulása és az élelmiszeripar fejlődése révén már lehetőség van az előállító gyárak kóser tanúsítására, így a fogyasztói réteg számára feldolgozott élelmiszer vásárlására is.

Ezeknél a termékeknél garantálják, hogy mind az eszközök, mind az alapanyagok tekintetében megfelelnek a szigorú étkezési szabályrendszer minden pontjának, amit a csomagoláson feltüntetve jeleznek fogyasztóik részére.