A tojás alapvetően egy fehérje és tápanyagbomba, melyben az összes esszenciális aminosav egyben megtalálható, így kiválóan tud hasznosulni szervezetünkben.
Rengeteg ételhez passzol és számos módon elkészíthető.
Az egyik, közétkeztetésben is elterjedt kínálási módja a keményre főtt tojás.
A kemény tojás nagyszerű saláta- vagy főzelékfeltétként, esetleg húskészítmény helyettesítésére egyaránt.
Ebben a cikkben benne lesz minden, amit a tojásról tudni érdemes.
A kemény tojás alacsony kalóriatartalmú és sok fontos vitaminban, ásványi anyagban és tápanyagban gazdag. Míg a tojássárgája tápanyagokat, zsírt és proteineket biztosít, a tojásfehérje szinte kizárólag fehérjéből áll.
A sok fontos vitamin és ásványi anyag között szerepel a D-vitamin, cink, calcium és az összes B-vitamin típus. A tojás különösen kiválló forrása a riboflavinnak (B2) és B12-nek is.
Segít megőrizni agyunk és szemünk egészségét! – A benne található kolin szervezetünk működéséhez nélkülözhetetlen nutriens, amely hozzájárul testünk számos folyamatához (pl. idegsejtek-izmok közötti ingerület átvitel, sejtmegújító folyamatokban való részvétel). Szervezetünk saját maga is képes előállítani, de csak kis mennyiségben, így kívülről muszáj pótolnunk, hogy elkerüljük a hiányát.
Egy nagyméretű tojás a napi javasolt bevitel 27%-át tudja biztosítani, ami 147 mg kolint jelent darabonként.
Szemünk védelméért a benne található Lutein és Zeaxanthin felel.
A 2 népszerű antioxisáns segít megküzdeni a szemünkben felhalmozódó szabadgyökökkel szemben.
A sárgájában található zsíroknak köszönhetően pedig kitűnően képesek felszívódni, hasznosulni is.

forrás: https://www.healthline.com/nutrition/boiled-egg-nutrition