Mindent a mézről

Köztudott, hogy a valódi kincsként számon tartott méz előállítását a méhek szorgos munkájának köszönhetjük.
Összegyűjtik a különböző virágok nektárjait és attól függően, hogy milyen növényből nyerték, más és más ízű és színű lesz a végeredmény.
A méz elsősorban vízből és gyorsan felszívódó cukrokból (fruktózból és glukózból) áll, nyomelemekkel gazdagítva. A világon több, mint 300 fajta mézet tartunk számon, de bármelyik is legyen a kedvencünk a vércukorszintünket sajnos minden esetben megemeli.

Tartalmaz még:

• enzimek
• aminosavak
• B-vitaminok
• C vitamin
• ásványi anyagok
• antioxidánsok

A következő esetekben fogyasztása nem ajánlott:
• nagy energia- és cukortatartalma révén rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztása hozzájárulhat a túlsúly és az elhízás kialakulásához, ezért fogyókúra során illetve diabeteszes állapotban fogyasztása nem javasolt
• Mivel a méz olykor szennyeződhet a Clostridium botulinum spórájával, fogyasztása egy éves kor alatti csecsemőknek tilos!
• pollenallergiák esetén felléphet keresztallergia a mézzel szemben, ezért ilyenkor fogyasztása nem javasolt
• méhcsípésre allergiás egyéneknél fogyasztása szintén allergizáló hatású lehet

Szerencsére a mézfogyasztásnak ezen kívül számos előnye is van:
• a nyers, nem pasztőrözött méz nyomokban tartalmaz helyi pollent, ami segíthet az allergiás reakciók deszenzitizálásában
• segíthet megölni a baktériumokat, antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetően
• gélként használva, elősegítheti a sebek és a kisebb égési sérülések gyógyulását
• segíthet a köhögés és a torokfájás enyhítésében
• összességében a méz kevesebb és ráadásul természetes feldolgozáson megy keresztül, mint a cukor
• szervezetünkben a B- és T-lymfociták aktiválása révén szerepe van az immunvédekezésben