Valóban működnek a méregtelenítő és tisztítókúrák?

A méregtelenítő kúrák általában olyan rövid ideig tartó táplálkozási megvonásokkal járó diéták, melyektől elvárjuk, hogy szervezetünkből kiűzze a felgyülemlett méreganyagokat.
Egy tipikus méregtelenítő diéta böjtölési időszakkal kezdődik, amit egy szigorított gyümölcsökből, zöldségekből és vízből álló étrend követ. Vannak olyan méregtelenítő diéták is, amelyeknél felhasználhatóak még a gyógynövények, teák, és egyes esetekben kiegészítésként vastagbéltisztítást is alkalmaznak.

Állítás:
• A böjtöléssel pihentetjük emésztőrendszerünket és kiválasztószerveinket
• stimulálja a máj méregtelenítését
• javítja a keringést
• feltölti a szervezetet értékes tápanyagokkal

Mely toxinoktól szabadít fel?

Ezek a diéták általában nem határozzák meg azokat a bizonyos mérgeket, amiket kihajtanak szervezetünkből. Működési mechanizmusuk szintén nincs bizonyítva.
Tény pedig az, hogy sajnos egyáltalán nincsenek bizonyítékokkal alátámasztva, hogy valójában működnek-e.
Szervezetünk szerencsére saját, beépített méregtelenítő szervekkel rendelkezik (máj, vese), így képes folyamatosan tisztítani magát és kiüríteni a méreganyagokat a vizeleten, székleten és verejtékezésen keresztül.
Ennek ellenére van néhány olyan vegyi anyag, amelyet ezek a folyamatok nem tudnak eltávolítani könnyedén, ideértve a tartósan megmaradó, szerves szennyező anyagokat (POP), a ftalátokat, a biszfenol A-t (BPA) és a nehézfémeket.
Ezek az anyagok hajlamosak a zsírszövetben vagy a vérben felhalmozódni, és akár évekig is eltarthat a kiürülésük.

A legjobb megoldás tehát az, ha ügyelünk arra milyen anyagok érintkeznek élelmiszereinkkel és nem használunk nem lebomló, szennyező anyagokat. Ezért Földünk és testünk egyaránt hálás lesz!

A legjobb módja kiválasztó szerveink támogatására pedig az, ha betartjuk a következőket:
• kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, (feldolgozott élelmiszerektől mentesen)
• naponta átlagosan min. 30 perc edzés,
• éjszaka rengeteg pihenés,
• elegendő víz fogyasztása, hogy megfelelően hidratáltak maradhassunk