Köztudott, hogy a téli időszakban szervezetünk fogékonyabb a betegségekre, hiszen a nagy hőmérséklet ingadozás, a napsütés hiánya, illetve sok esetben a vitamin és ásványianyagpótlás és a testmozgás elégtelensége legyengít minket.

A réteges öltözködésen és a rendszeres sportoláson kívül még belsőleg is támogathatjuk szervezetünket, így nagy eséllyel ki is kerülhetjük, hogy a kórokozók megfertőzzenek. Táplálkozásunkban ilyenkor a legfontosabb az, hogy minden értelemben színesen étkezzünk. Figyeljünk tehát a változatosságra és szó szerint ételeink színére, így egyúttal turbózhatjuk szervezetünket és növelhetjük a zöldség és gyümölcsfogyasztásunkat is.
Hozadékként fontos megemlíteni, hogy így egyúttal megnöveljük antioxidáns és rost bevitelünket, valamint egyidejűleg támogatjuk bélbaktériumainkat is. A megfelelő bélflóra pedig azon túl, hogy erősíti immunrendszerünket, segíti a fogyást és a megfelelő emésztést, szebb bőrt eredményez és véd minket a betegségekkel szemben. (1)

Téli időszak kiemelt alapanyagai:


citrusfélék
Mivel a test nem termeli és nem is raktározza, ezért a C-vitamint napi szinten fontos pótolnunk. Ennek egyik nagyon jó forrása a citrusfélék. Szükségletünk életkortól, nemtől és életviteltől függően változik. Felnőtt nők számára 75mg, míg férfiak számára 90mg a nemzetközileg ajánlott napi beviteli mennyiség. Dohányzóknál és aktív sportolóknál ez minimum 35mg-al emelkedik. (2) Ebből következtethetünk, hogy napi 1000-2000mg-os mennyiségek kiegészítőkkel történő bevitele szükségtelen lehet.

gyömbér
A gyömbér aktív összetevője antibakteriális hatású, segíthet a fertőzések leküzdésében. Sokféle baktérium növekedését gátolhatja. Erős gyulladásgátló és antioxidáns hatással rendelkezik. A gyömbér erősíti az immunrendszert. Melegítő, izzasztó hatása miatt természetes gyógyszerként is használják megfázás és influenza kezelésére. A benne lévő antivirális, méregtelenítő és gombaölő hatások természetes úton méregtelenítik a szervezetet, javítja a közérzetet és felgyorsítja a gyógyulás folyamatát is. (3)

Érdemes olyan joghurtot vagy kefírt választani, melyen rajta található a megjelölés, hogy aktív élőflórát tartalmaz. Egyértelmű jele az aktív élőflóra tartalomnak– poharas változatok esetén-.az is, ha látjuk, hogy a termék fedele egy idő után púposodni kezd. Ez a jelenség annak köszönhető, hogy a baktériumok elkezdenek gázokat termelni, így biztosan tudhatjuk, hogy a benne lévő kúltúra valóban élő. Törekedjünk az ízesítetlen, cukrozatlan változat fogyasztására és inkább otthon állítsunk elő gyümölcsjoghurtot gyümölcsvelőt és gyümölcsdarabokat egyaránt felhasználva. Így a finomított cukorbevitel csökkenthető.

Jó megoldás lehet azon túl, hogy a főétkezéseink mellé fogyasztunk zöldségeket/savanyúságot/gyümölcsöket, ha kisétkezésre házi gyümölcsös joghurtot vagy zöldség-gyümölcs turmixokat/smoothiekat készítünk. (2)

Receptajánlat

Super pink Smoothie

  • 50g cékla
  • joghurt, kefír
  • 5g gyömbér
  • 30g narancs
  • citrom leve
  • 50g fagyasztott fekete szeder
  • szénsavmentes ásványvíz/fehér vagy zöld tea

Egy blender segítségével az összetevőket pépesítjük, majd tetszés szerint szénsavmentes ásványvízzel, fehér vagy zöld teával hígitjuk.

 

  1. https://gasztvital.hu/dietetikusunk-ajanlja/probiotikumok-jelentosege/
  2. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
  3. https://gasztvital.hu/dietetikusunk-ajanlja/a-gyomber-szervezetunkre-gyakorolt-jotekony-hatasai/