A tudatos táplálkozás a tudatos  vásárlással kezdődik. Azt már tudjuk, hogy az a legfrissebb, ami hazai földben termett, és onnan került a piacokra, a boltokba. A vásárlók tájékoztatását azzal is segítik, hogy július 15-től a pultból kínált baromfi-, juh- és kecskehúsok esetében is fel kell tüntetni a származási országot, a csomagolatlan formában (lédig) árusított zöldségeknél és gyümölcsöknél pedig zászlóval kell megjelölni a magyar terményeket .

A nem előrecsomagolt, friss vagy hűtött sertéshús értékesítésekor már január 15-e óta fel kell tüntetni az állat származási helyét, és, ha eltérő, akkor a vágási helyét is. A jelölések jó támpontok a fogyasztóknak a tudatos vásárlásban, és amikor a magyar áruk mellett döntenek, akkor a minőséget, a megbízhatóságot, a biztonságot és az ellenőrzött terméket választják. Nem mellékes következmény, hogy ezzel a döntésükkel erősítik a magyar gazdaságot is, támogatják a termelőket, a gazdákat.