Az idei nyáron 12,5 tonna élelmiszert kellett kivonniuk a forgalomból az ellenőrzést végző szakembereknek, akik 4500 gyártót, forgalmazót, vendéglátót vizsgáltak. Mint mindig, most is a higiéniai szabályok megszegésével kapcsolatban találták a legtöbb problémát a turisztikai szempontból kiemelt helyeken, a gyerektáborokban. Változatlanul az a legnagyobb gond, hogy a lejárat után akarják forgalmazni a kereskedők az élelmiszereket, és egyre gyakoribb a hibás termékjelölés is. Még mindig kifogásolható az eladók higiéniai képzettsége, tudása, elvárható gondossága, ami pedig alapvető lenne az élelmiszerbiztonság szempontjából.

A Nébih laboratóriumaiba 170 élelmiszermintát (29 fűszerezett, pácolt, előkészített hústerméket és 141 fagylaltmintát) küldtek be ellenőrzésre.  A hústermékek vizsgálatakor 1 esetben találtak szalmonella baktériumot.  A fagylaltminták közül 9 terméknél az enterobaktériumok magas csíraszámú jelenléte, míg 6 készítménynél a felhasznált színezékekkel kapcsolatos problémák miatt kellett intézkedni. A kifogásolt termékeknél minden esetben hatósági intézkedés indult. Csak remélni lehet, hogy a pénzbírságnak megfelelő elrettentő hatása lesz.