A gyerekeknek csomagolt uzsonna papírja, fóliája és műanyag zacskója, a munkahelyre otthonról vitt műanyag ételdoboz csak néhány a sok csomagolóanyag közül, amiket naponta használunk. És velük folyamatosan termeljük a természetet károsító hulladékhegyeket. Ma már az élelmiszeripari innovációk egyik iránya a csomagolóanyagok minimalizálása, az egyszer használatos műanyag csomagolás környezetbarát helyettesítője, de a fő problémát mégis az jelenti, hogy a legtöbb csomagolási hulladék a háztartásokban keletkezik.

Egy kis odafigyeléssel azonban ez is csökkenthető. Például azzal, hogy tudatosan törekszünk a csomagolásmentességre. Úgy, hogy otthonról visszük magunkkal a kulacsot, az üveg vagy fém ételhordót, vásárláshoz a vászon-, vagy a textilzsákot, a zöldségek, gyümölcsök számára a hálót.

Az előre csomagolt termékek közül célszerűbb a nagyobb kiszerelést választani. Ezzel nemcsak anyagilag járunk jobban, hanem csökkentjük a kidobásra kerülő csomagolóanyagok, és velük a hulladék mennyiségét is. Aminek ma már természetesen a szelektív gyűjtőben van a helye.

 

Minden változás az első nappal kezdődik. Akár már holnaptól.