Az Európai Unió 2030-ig szóló új biodiverzitási stratégiája a biogazdálkodás kiterjesztésével igyekszik megóvni az élővilág sokféleségét. A termelőtől a fogyasztóig a méltányos, egészséges és környezetbarát élelmiszerrendszerért nevet viselő program jól rímel arra a gyakorlatra, ami a koronavírus-járvány alatt erősödött meg szerte a világon: a helyi termékek kerültek előtérbe a családi és a közösségi vásárláskor is. Ez azért örvendetes, mert az ellátási lánc rövidsége miatt kisebb az élelmiszerek egészségügyi és környezeti kockázata.  Hiszen a friss zöldségek, gyümölcsök kevesebbet utaznak, nincs szükség ipari feldolgozásukra sem.

A termelőtől a fogyasztóig stratégia nagy hangsúlyt fektet a fenntartható élelmiszerek elérhetőségének és árának javítására. Ennek keretében az Európai Bizottság a jövőben meghatározza a közétkeztetésben az élelmiszer beszerzés kötelező minimum kritériumait.  A célok között van az élelmiszer pazarlás és a csomagolási hulladék csökkentése is.

A fenntartható gazdálkodást egyre többen támogatják. Különösen erős az igény a gyermekek intézményi étkeztetésével kapcsolatban. Az egészséges táplálkozás követelménye mennyiségi és minőségi elvárásokat is tartalmaz. A minőség nemcsak a változatos ételeket, a megfelelő tápanyagarányokat jelenti, hanem az állatjóléti szempontok figyelembevételét, a friss termék, a lehetőleg vegyszermentesen termesztett, illetve bio, öko alapanyagok felhasználását is.