Az elmúlt három évben jelentősen javult a közétkeztetésben szolgáltatott ételek minősége, számos új, egészséges étel jelent meg a menzákon, és a szolgáltatók törekednek arra, hogy a hagyományos ételeket korszerűbben készítsék el – összességében ez derült ki abból a hatásvizsgálatból, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízásából készített az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A részletes eredményeket szeptember 13-án, egy szakmai konferencián ismertették.

A 2015 szeptemberétől kötelező közétkeztetési rendelet eredményességének megállapítására tavaly az OGYÉI hatásvizsgálatot tartott. Ennek főbb megállapításai azt bizonyítják, hogy míg az iskolai menzákon az ételek 2013-ban étrendenként 8,6 gramm sót tartalmaztak, mára ez az érték 6,4 grammra csökkent. A hozzáadott cukor mennyisége is kevesebb, az esetek háromnegyedében a WHO által javasolt szint alatti ez az érték. Öt évvel ezelőtt az iskolák valamivel több mint felében kaptak a gyermekek naponta friss zöldséget, gyümölcsöt, 2017-ben ez az arány már 82 százalékra nőtt. Tavaly az iskolák csaknem háromnegyedében tudtak naponta biztosítani tejet vagy tejtermékeket: az Európai Unió Iskolatej-programjához 2013-ban még csak az iskolák 47 százaléka csatlakozott, 2017-ben azonban már 70 százalékuk. Pozitív változás az is, hogy tavaly az iskolák több mint felében naponta kaptak a gyerekek teljes kiőrlésű lisztből készült ételt.

A közétkeztetők (a rendeletnek megfelelően) a vizsgált iskolák egyikében sem adtak az ízesített tejkészítményekhez utólag cukrot, illetve nem kínáltak már szénsavas vagy cukrozott üdítőt és szörpöt sem. Figyelemreméltó adat, hogy 2013-hoz képest jelentősen, csaknem a kétszeresére nőtt azoknak az általános iskoláknak az aránya, amelyekben igényelték a diétás étkeztetést. Ezt 2013-ban még csak minden harmadik intézményben, 2017-ben pedig már az iskolák 85 százalékában meg tudták oldani. Az eredményben benne vannak azok az intézmények is, amelyekben a GasztVitál meg tudja oldani a diétás étkeztetést. Teljes szolgáltatási területén több mint 30 féle ételallergiás fogyasztó napi kiszolgálásában rendelkezik szakmai tapasztalatokkal.