Háziasszonynak lenni művészet és varázslat is egyben. Ezt a képességüket most ismét hasznosíthatják az édesanyák, akik iskolába induló gyerekeik uzsonnás csomagját készítik össze, majdnem fél éves kihagyás után.

Az a leghasznosabb, ha úgy állítják össze a tízórait, hogy az minden olyan tápanyagot a megfelelő arányban tartalmazzon, ami elengedhetetlen a gyerekek szervezetének fejlődéséhez. Legyen benne megfelelő minőségű és mennyiségű fehérje, zsír, szénhidrát, vitamin és ásványi anyag. Az persze senkitől nem várható el, hogy tápanyagtáblázattal a kezében válogassa össze az uzsonna hozzávalóit, de a rutinnak és az egyre jobban terjedő tudatos táplálkozásnak köszönhetően a kívánatos élelmiszereket viszik magukkal a kisiskolások: kifli, zsömle (lehetőleg teljes kiőrlésű), vagy gabonapehely (lehetőleg cukormentes), sovány húsból készült felvágott, friss gyümölcs és zöldség, valamilyen tejtermék: sajt, joghurt.

Ha a három főétkezés mellett a gyerekek tízórait és uzsonnát is esznek, az életkoruknak megfelelő tápanyagokkal, akkor fejlődésük szempontjából optimálisan táplálkoznak. Ez is művészet, ez is varázslat.