Még nem is volt olyan régen, hogy a nyári szezonhoz, a fagylaltozáshoz sajnos hozzá kellett számítani a szalmonellafertőzést. Az elavult fagylaltkészítési technológia, és a cukrászok nemtörődömsége volt az oka, hogy a nyers tojással készült fagylaltok kedvelői nem ritkán a kórházakban kötöttek ki.

Mára ez a rizikó szerencsére a múlté, mert a cukrászok megtanultak biztonságosan fagylaltot készíteni, és csak elvétve fordul elő fertőzés szalmonellás ételtől vagy nyers tojástól. Viszont egyre gyakoribb, hogy kereskedelmi üzletláncok adnak ki riasztást, és visszahívják szalmonellás vagy fertőzésgyanús tojásaikat. Szerencsére nem hallottunk újabb megbetegedésekről, de hogy a szalmonella nem tud lekerülni a nyári újságok címlapjáról, az azért elgondolkoztató. Vásárlóként, nagyüzemi felhasználóként mindenkit arra figyelmeztet, hogy a konyha: veszélyes üzem. Nyers tojással ételt készíteni csak nagyon körültekintően lehet, kis- és nagy méretekben egyaránt.  Az otthoni konyha is veszélyessé válhat, ha a háziasszonyok nem fordítanak megfelelő figyelmet a tojások, a tejtermékek, a gyorsan romló alapanyagok és főtt ételek megfelelő tárolására, hűtésére és felhasználására. Arra, amit a szakemberek hosszú évekig tanultak az iskolában.