Folyamatosan figyeljük a közétkeztetéssel, vendéglátással, élelmiszerkészítéssel és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos híreket és aktualitásokat.  Itt találhatják azon szemelvényeket, melyek temtikája kapcsolódik tevékenységünkhöz, valamint itt összegezzük a cégcsoporttal kapcsolatos legfrisebb híreket is.

 

Aktuális hírek

 

Piros pünkösd napján

A húsvéti ünnepkör zárásaként, az azt követő 50. napon ünneplik a katolikusok a Szentlélek eljövetét. A legtöbb vallás megemlékezik valamilyen formában a nyári napfordulóról, ami az egyik legjelentősebb pogány ünnep volt. Ennek hagyományai oldódtak fel például a pünkösdi király választásban, a tavaszköszöntések változatos formáiban, a májusfa állításban. Velünk élnek a tradicionális pünkösdi ételek is, amelyek közül ...

Bővebben »



Az vagy, amit megeszel

A mondás minden ételre igaz, amivel tápláljuk testünket. A nehéz, zsíros falatok utáni kóma mindenkinek ismerős, és már egyre többen tapasztalják az ellenkezőjét is, azt, hogy jótékony hatása van egyes élelmiszereknek.  A fűszerek, a gyógynövények esetében pedig még gyógyító hatásról is tudunk. Több kutatás is igazolta, hogy a sok zöldséget, friss, vagy akár aszalt gyümölcsöt, hüvelyeseket, teljes ...

Bővebben »



A jó gyakorlat tanulható

Az emberi szokások – beleértve az étkezési szokásokat is – lassan változó dolgok. De ha olyan rendkívüli helyzet kényszeríti ki, mint amilyet a járvány okozott, akkor a családok gyorsan kényszerülnek átértékelni a megszokott rutint. Azt is, ami a bevásárlással, főzéssel, élelmiszer tárolással kapcsolatos. Erről az izgalmas, és még napjainkban is zajló folyamatról készít anonim felmérést a ...

Bővebben »



Tudatos biztonság

Hámozd meg, vagy párold meg, vagy dobd ki – Amerikában ezt tanácsolják a friss gyümölcsök, zöldségek fogyasztóinak, akik nemcsak egészséges, hanem biztonságos alapanyagokat akarnak választani. Ez azért túlzás, és indokolatlan pazarláshoz vezetne, ha mindent a kukába hajítanánk, amit sem hámozni, sem párolni nem akarunk. Nem is kell lemondanunk a lassan érő sárgabarackról, a májusi cseresznyéről és ...

Bővebben »



Anya főztje

Több, mint elfogultság, hogy mintává, etalonná válik az az étel, amit édesanyánk főzött nekünk. Lehet, hogy nem vinné át egy szigorú étteremkritikus által emelt minőségi lécet minden levese és főzeléke, de nekünk mégis az volt és maradt a legfinomabb. Szociológiai kutatások igazolták, hogy azok az ételek és ízek lesznek a legmeghatározóbbak, amelyeket életünk első három ...

Bővebben »



Az egyszerű nem mindig nagyszerű

Amikor az ebéd sok helyre műanyag edényekben érkezik, az tűnik a legegyszerűbbnek, hogy abban is fogyasztjuk el. Csak melegíteni kell, és kész. A legtöbb esetben semmiféle egészségügyi kockázattól sem kell tartani, mert a műanyagdobozok nagy része mikrózható. Egy valamit azonban nem pótol a hirtelen melegített ebéd: az étkezés élményét. Azt, amihez a teríték is hozzátartozik, az étkezésre ...

Bővebben »



A legegészségesebb szezon

Amivel a szemet gyönyörködteti az ébredő tavaszi természet, azt a föld termései a testnek kínálják. Az újhagyma és a retek, a karalábé, a spenót után megérkezett az első spárga és az eper. Olyan friss gyümölcsök, zöldségek kerülhetnek mostantól az asztalunkra, amelyek vitaminokat, létfontosságú ásványi anyagokat tartalmaznak, és velük felüdülést jelentenek az emberi szervezet számára. Hőkezelésük után ...

Bővebben »



Az ezerarcú sonka

Amit húsvét után megtanulunk, azt jó lenne tudni máskor is. Például azt, hogy az ünnepi ételek egyik ikonikus alapanyagának milyen sokféle formában vehetjük még hasznát. A sonka éppen az ára miatt jó példa: mivel drága, nem dobjuk ki a maradékot, mert sokféle új étel készülhet még belőle. Ez a tudás és kreativitás a mostani viszonyok között ...

Bővebben »



Húsvét és a tradíciók

Számtalan hagyomány és népszokás kapcsolódik a húsvéthoz. A kereszténység legnagyobb ünnepe, ami elődeinknek a tavasz eljövetelét is hirdette. A természeti népek a termékenység isteneinek áldoztak ebben az időszakban. Ehhez az egyházi és családi ünnephez kapcsolódó jelképek élnek tovább például a húsvéti tojásban, a bárányban és a nyusziban, a locsolkodás pedig akkor is vidám tavaszköszöntő marad, ha ...

Bővebben »



Főzni jó, de tanulni kell!

Sok olyan kézbe kerül fakanál manapság, amelyikben ez nem volt szokásos. Van idő és alapanyag, és a rendkívüli helyzet rendkívüli tulajdonságokat hoz ki az emberekből. Sokan próbálkoznak az otthoni főzéssel, akik a tévék főzősműsorain nőttek fel. Abban a hitben, hogy ez egy vidám, könnyű szakma, és néhány perc alatt csodákat lehet varázsolni a tányérra. Hát nem. ...

Bővebben »