Folyamatosan figyeljük a közétkeztetéssel, vendéglátással, élelmiszerkészítéssel és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos híreket és aktualitásokat.  Itt találhatják azon szemelvényeket, melyek temtikája kapcsolódik tevékenységünkhöz, valamint itt összegezzük a cégcsoporttal kapcsolatos legfrisebb híreket is.

 

Aktuális hírek

 

Útmutató az élelmiszerpazarlás megelőzéséhez

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik a vendéglátásban és a háztartásokban, és ennek a mennyiségnek a jelentős része megelőzhető lenne. Ezért indította el a NÉBIH három éve a Maradék nélkül elnevezésű programját.  Most a szakértők a vendéglátóknak, a kereskedőknek, a gyártóknak és a háztartásoknak gyűjtötték össze egy ingyenesen letölthető útmutatóban a már kipróbált, lehetséges ...

Bővebben »



A kenyér lelke

Augusztus 20-ai hagyományaink között az egyik legrégibb, hogy ilyenkor szentelik és szegik meg az új búzából készült első kenyeret. Ennek a jelképes mozdulatnak mára nagyon is felértékelődött a jelentősége: a tiszta alapanyag, az egészséges táplálkozás egyre fontosabb az étkezésben és az étkeztetésben. Társadalmi népszerűsége is megnőtt, mert a jó kenyér úgy finom, ahogy van. Az ízlések ...

Bővebben »



Te mit eszel?

Közel 3 ezer ember bevonásával kutatja a Nébih a magyar élelmiszerfogyasztási szokásokat, és további jelentkezőket, elsősorban 18 év alattiakat várnak. A kutatás célja, hogy kiderüljön, a magyar emberek milyen és mennyi élelmiszert fogyasztanak. Ezekből lehet majd megbecsülni az élelmiszerekkel bevitt káros anyagok egészségkockázatát. A hazai felmérésben résztvevőknek az előző napon elfogyasztott ételekről, italokról és étrend-kiegészítőkről kell ...

Bővebben »



Ha nyár, akkor élelmiszerellenőrzés

Augusztus 20-ig tart a NÉBIH akciója, amelyben a fesztiválokon, vásárokon működő élelmiszerforgalmazókat és vendéglátókat ellenőrzik, valamint kiemelten kezelik az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetését. Fontos, hogy gyermekeink a nyári táborozás idején is ellenőrzött keretek közt készített, megfelelő módon szállított és tálalt ételhez jussanak. Az ellenőrök minden helyszínen vizsgálják a fenti feltételeket, valamint azt, hogy a vendéglátó szolgáltatók ...

Bővebben »



Töretlen a magyar konyha népszerűsége

Amit a vendéglősök és a közétkeztetők a gyakorlatból tudnak, azt egy júliusi felmérés is igazolt: az internetezők nagy többségének a magyar konyha a kedvence. A Bónusz Brigád és a GKI Digitalnak az étterembe járási szokásokról készített kutatása azt is rögzítette, hogy az újdonságok kipróbálására 2000-5000 forintot szánnak, és mielőtt elmennének egy új étterembe, az interneten ...

Bővebben »



Megjelent az élelmiszerforgalmazás higiéniai útmutatója

Az élelmiszerlánc minden elemében fontos a jó higiéniai gyakorlat ismerete és betartása, mert csak ez garantálhatja a biztonságos ételkészítést. Július elejétől új ágazatra, a kiskereskedelmi élelmiszerforgalmazásra is kidolgozták a szakemberek a szabálygyűjteményt. Mostantól ezzel együtt a húsiparban, a sütőiparban és a tejiparban dolgozó vállalkozások számára elérhető a jó higiéniai gyakorlati útmutatója (GHP). Az útmutató a megvalósítható, ...

Bővebben »



Jó bizonyítvány az élelmiszerbiztonságról

Jó bizonyítvány az élelmiszerbiztonságról A biztonságos élelmiszer egyformán érdeke a termelőnek és a fogyasztónak is. Hogy kettejük bizalmi viszonya hogyan áll, azt térképezte fel az Eurobarometer 2019 áprilisában végzett felmérése, ami az élelmiszerbiztonság fogyasztói megítélését vizsgálta az Európai Unió országaiban. Az eredmények alapján a vásárlók számára a származás helye, az ár és az íz mellett az élelmiszerbiztonság ...

Bővebben »



A GasztVitál is nevezett a Szerethető Munkahelyek Díjra

Cégünk benevezett a dreamjo.bs szervezésében meghirdetett Szerethető Munkahelyek Díjra. Melyet az alábbi linken meg is lehet tekinteni: https://dreamjo.bs/hu/company/gasztvital

Bővebben »



Mint egy király?! avagy a reggeli fontossága

Mint egy király? Bár lassan megdőlni látszik a régi mondás, amely szerint úgy kell reggelizni, mint egy király, azért a reggeli, mint napindító étkezés fontossága elvitathatatlan. Az pedig, hogy mennyire erős a szülői minta ereje, egy japán kutatás bizonyította be. Ebben azt vizsgálták, milyen hatást gyakorol a gyermek reggeli étkezésére és testtömegének későbbi alakulására az, ha a ...

Bővebben »



Gyere-Nap a Diósgyőri várban a GasztVitállal!

Gyere-Nap a Diósgyőri várban! 2019. június 1-én a Diósgyőri várban került megrendezésre a Gyere-Nap, melyre idén is nagyon sokan voltak kíváncsiak. Színes programok, játékok és koncertek (Tolvai Renáta és az Apacuka zenekar) várták a kicsiket és nagyokat. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) 2014-ben Dunaharasztiban, 2015-ben Szerencsen, 2018-ban pedig Diósgyőrben indította el a három évre szóló, gyermekkori elhízás ...

Bővebben »