Folyamatosan figyeljük a közétkeztetéssel, vendéglátással, élelmiszerkészítéssel és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos híreket és aktualitásokat.  Itt találhatják azon szemelvényeket, melyek temtikája kapcsolódik tevékenységünkhöz, valamint itt összegezzük a cégcsoporttal kapcsolatos legfrisebb híreket is.

 

Aktuális hírek

 

Az ezerarcú sonka

Amit húsvét után megtanulunk, azt jó lenne tudni máskor is. Például azt, hogy az ünnepi ételek egyik ikonikus alapanyagának milyen sokféle formában vehetjük még hasznát. A sonka éppen az ára miatt jó példa: mivel drága, nem dobjuk ki a maradékot, mert sokféle új étel készülhet még belőle. Ez a tudás és kreativitás a mostani viszonyok között ...

Bővebben »



Húsvét és a tradíciók

Számtalan hagyomány és népszokás kapcsolódik a húsvéthoz. A kereszténység legnagyobb ünnepe, ami elődeinknek a tavasz eljövetelét is hirdette. A természeti népek a termékenység isteneinek áldoztak ebben az időszakban. Ehhez az egyházi és családi ünnephez kapcsolódó jelképek élnek tovább például a húsvéti tojásban, a bárányban és a nyusziban, a locsolkodás pedig akkor is vidám tavaszköszöntő marad, ha ...

Bővebben »



Főzni jó, de tanulni kell!

Sok olyan kézbe kerül fakanál manapság, amelyikben ez nem volt szokásos. Van idő és alapanyag, és a rendkívüli helyzet rendkívüli tulajdonságokat hoz ki az emberekből. Sokan próbálkoznak az otthoni főzéssel, akik a tévék főzősműsorain nőttek fel. Abban a hitben, hogy ez egy vidám, könnyű szakma, és néhány perc alatt csodákat lehet varázsolni a tányérra. Hát nem. ...

Bővebben »



A régi praktikák

A bőség pazarlásra szoktatja az embert, a szükség azonban megtaníthatja a takarékosságra, a beosztásra. Az élelmiszerpazarlás fogalma és gyakorlata néhány hét alatt új tartalmat kapott, és ezzel párhuzamosan került előtérbe a takarékoskodás, az élelmiszerekkel, az ételekkel való tudatos gazdálkodás is. Ez a mindennapi étkezésünkkel kapcsolatban felértékelte a maradékok jelentőségét. Azt, a már nem szükséges ételt, amit ...

Bővebben »



Gasztroforradalom a készételek piacán is

Nemcsak az autók és mobiltelefonok piacán ment végbe a robbanásszerű technikai fejlődés, hanem az élelmiszeriparban és a feldolgozóiparban is. Ma már a készételgyártás olyan dolgokra képes, amelyekre senki használná a „konzerv” szót. Amikor az ételeknek nemcsak a mennyisége, hanem a minősége is fontos, és ezzel együtt az élelmiszerbiztonság is szempontja lesz a fogyasztásnak, akkor felértékelődnek a ...

Bővebben »



Vissza a normális táplálkozáshoz!

Számtalan diétáról és gasztrotrendről derült már ki, hogy nemcsak hatástalan, hanem ártalmas is. A legújabban hódító flexitarianizmus azonban teljesen mentes a szélsőségektől, és nemcsak elfogadni, hanem betartani is könnyű. A rugalmas táplálkozás ugyanis olyan, mint amilyennek az egészségesnek lennie kellene. Az étkezések zömét a rostdús táplálékok alkotják, az ásványokban, vitaminokban, természetes szénhidrátokban, növényi fehérjékben gazdag ...

Bővebben »



A böjt jótékony hatása

Február 26-án, hamvazószerdán kezdődött el a húsvétot megelőző nagyböjt. A vallási előírás szerint az egészséges felnőtteknek ebben az időben tartózkodniuk kell a hústól, az időseknek és a betegeknek viszont az állapotuknak megfelelően kell táplálkozniuk. Bölcs össztársadalmi tudás is indokolja a húsmentességet, hiszen a farsang nem a megtartóztatásról szólt. Az egészséges egyensúlyra törekvés azt kívánja az étkezésben ...

Bővebben »



Addiktív ételek

Függni nemcsak ártalmas dolgoktól lehet. Egy kutatás szerint vannak olyan ételek is, amelyek addiktívak. Amelyek evését akkor sem tudjuk abbahagyni, ha már jól laktunk, de a szemünk és a szánk még tovább kívánja. Az első helyen a pizza áll. Mögötte a csokoládé, a csipsz, a sütemények és a jégkrémek, a sült hasábburgonya, a sajtburger, a ...

Bővebben »



Ételosztás a Groupama Arénában

Február 12-én szerdán, a Ferencvárosi Torna Club és az Ökumenikus Segélyszervezet közös szervezésében ételosztást tartottak a rászorulók részére, a GasztVitál cégcsoport támogatásával. Az eseményhez önkéntesként csatlakoztak Olimpiai világbajnok rövidpályás gyorskorcsolyázóink  Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor és zöldfehér-érzelmű ismert zenészek, sportolók. Rövid összefoglaló videó az eseményről:

Bővebben »



Farsangi vigalmak

A farsang a mulatságok, a bálok, a lakomák ideje, ami vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Vidám télbúcsúztatás a húsvétot megelőző böjt előtt. A mohácsi busójárás, a velencei karnevál és az ilyenkorra időzített disznóvágások őrzik tovább az évszázados tradíciókat. A farsang őshazája Itália volt, eredete pedig a rómaiak szaturnáliáig vezet vissza. Szaturnusz isten tiszteletére hétnapos örömünnepet tartottak Rómában, ez terjedt ...

Bővebben »