Folyamatosan figyeljük a közétkeztetéssel, vendéglátással, élelmiszerkészítéssel és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos híreket és aktualitásokat. Itt találhatják azon szemelvényeket, melyek temtikája kapcsolódik tevékenységünkhöz, valamint itt összegezzük a cégcsoporttal kapcsolatos legfrisebb híreket is.
Aktuális hírek

A régi praktikák
A bőség pazarlásra szoktatja az embert, a szükség azonban megtaníthatja a takarékosságra, a beosztásra. Az élelmiszerpazarlás fogalma és gyakorlata néhány hét alatt új tartalmat kapott, és ezzel párhuzamosan került előtérbe a takarékoskodás, az élelmiszerekkel, az ételekkel való tudatos gazdálkodás is. Ez a mindennapi étkezésünkkel kapcsolatban felértékelte a maradékok jelentőségét. Azt, a már nem szükséges ételt, amit ...
Bővebben »
Gasztroforradalom a készételek piacán is
Nemcsak az autók és mobiltelefonok piacán ment végbe a robbanásszerű technikai fejlődés, hanem az élelmiszeriparban és a feldolgozóiparban is. Ma már a készételgyártás olyan dolgokra képes, amelyekre senki használná a „konzerv” szót. Amikor az ételeknek nemcsak a mennyisége, hanem a minősége is fontos, és ezzel együtt az élelmiszerbiztonság is szempontja lesz a fogyasztásnak, akkor felértékelődnek a ...
Bővebben »
Vissza a normális táplálkozáshoz!
Számtalan diétáról és gasztrotrendről derült már ki, hogy nemcsak hatástalan, hanem ártalmas is. A legújabban hódító flexitarianizmus azonban teljesen mentes a szélsőségektől, és nemcsak elfogadni, hanem betartani is könnyű. A rugalmas táplálkozás ugyanis olyan, mint amilyennek az egészségesnek lennie kellene. Az étkezések zömét a rostdús táplálékok alkotják, az ásványokban, vitaminokban, természetes szénhidrátokban, növényi fehérjékben gazdag ...
Bővebben »
A böjt jótékony hatása
Február 26-án, hamvazószerdán kezdődött el a húsvétot megelőző nagyböjt. A vallási előírás szerint az egészséges felnőtteknek ebben az időben tartózkodniuk kell a hústól, az időseknek és a betegeknek viszont az állapotuknak megfelelően kell táplálkozniuk. Bölcs össztársadalmi tudás is indokolja a húsmentességet, hiszen a farsang nem a megtartóztatásról szólt. Az egészséges egyensúlyra törekvés azt kívánja az étkezésben ...
Bővebben »
Addiktív ételek
Függni nemcsak ártalmas dolgoktól lehet. Egy kutatás szerint vannak olyan ételek is, amelyek addiktívak. Amelyek evését akkor sem tudjuk abbahagyni, ha már jól laktunk, de a szemünk és a szánk még tovább kívánja. Az első helyen a pizza áll. Mögötte a csokoládé, a csipsz, a sütemények és a jégkrémek, a sült hasábburgonya, a sajtburger, a ...
Bővebben »
Ételosztás a Groupama Arénában
Február 12-én szerdán, a Ferencvárosi Torna Club és az Ökumenikus Segélyszervezet közös szervezésében ételosztást tartottak a rászorulók részére, a GasztVitál cégcsoport támogatásával. Az eseményhez önkéntesként csatlakoztak Olimpiai világbajnok rövidpályás gyorskorcsolyázóink Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor és zöldfehér-érzelmű ismert zenészek, sportolók. Rövid összefoglaló videó az eseményről:
Bővebben »
Farsangi vigalmak
A farsang a mulatságok, a bálok, a lakomák ideje, ami vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Vidám télbúcsúztatás a húsvétot megelőző böjt előtt. A mohácsi busójárás, a velencei karnevál és az ilyenkorra időzített disznóvágások őrzik tovább az évszázados tradíciókat. A farsang őshazája Itália volt, eredete pedig a rómaiak szaturnáliáig vezet vissza. Szaturnusz isten tiszteletére hétnapos örömünnepet tartottak Rómában, ez terjedt ...
Bővebben »
Innovációk a jövőbe
Idén február első hetében rendezték meg a SIRHA vendéglátóipari szakkiállítást. A Hungexpo Zrt. és a Trade magazin közös szervezésben idén negyedik alkalommal hirdették meg a Sirha Budapest nemzetközi innovációs termékversenyt. A pályázatra 5 kategóriában lehetett nevezni: 1. Élelmiszer és ital 2. Sütőipari-, és cukrászati termékek 3. Technológiák (konyhagépek, sütőipari berendezések, élelmiszeripari technológiák, higiéniai technológiák, szoftverek) 4. Szállodaipari termékek, bútorok, textilek, dekoráció, asztali teríték 5. Csomagolóipar ...
Bővebben »
Angol példa a gyermekkori elhízás megállítására
Nemcsak magyar reflex, hogy ha vonatra szállunk, azonnal előkerül az elemózsia. Már nem az otthon csomagolt szendvics, hanem a vasútállomáson vásárolt péksütemény. Friss hír, hogy Angliában egy törvényjavaslat megtiltaná a tömegközlekedési eszközökön az étel- és italfogyasztást, hogy ezzel is visszaszorítsák a gyermekkori elhízást. Emellett a nassolnivalók csomagolásán feltüntetnék a termékek kalóriatartalmát is. Ott is létezik népegészségügyi termékadó ...
Bővebben »
Vegán hús: divatba jött a fenntarthatóság
A vegán hús egy üstökös sebességével érte el a hazai piacot: gyorsétteremben, két kereskedelmi láncban is kapható a növényi alapanyagokból készült hamburgerpogácsa. Milliárdos értékű fejlesztések zajlanak, amelyek tovább növelik a bolygót kímélő húshelyettesítők választékát. Hamarosan megérkezik tányérunkra a vegán csirke nuggets, kolbász, pástétom is. Ennek a folyamatnak egyik állomásaként egy budai általános iskola 265 tanulója tesztelte ...
Bővebben »