Folyamatosan figyeljük a közétkeztetéssel, vendéglátással, élelmiszerkészítéssel és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos híreket és aktualitásokat. Itt találhatják azon szemelvényeket, melyek temtikája kapcsolódik tevékenységünkhöz, valamint itt összegezzük a cégcsoporttal kapcsolatos legfrisebb híreket is.
Aktuális hírek
A régi praktikák
A bőség pazarlásra szoktatja az embert, a szükség azonban megtaníthatja a takarékosságra, a beosztásra. Az élelmiszerpazarlás fogalma és gyakorlata néhány hét alatt új tartalmat kapott, és ezzel párhuzamosan került előtérbe a takarékoskodás, az élelmiszerekkel, az ételekkel való tudatos gazdálkodás is. Ez a mindennapi étkezésünkkel kapcsolatban felértékelte a maradékok jelentőségét. Azt, a már nem szükséges ételt, amit ...
Bővebben »Gasztroforradalom a készételek piacán is
Nemcsak az autók és mobiltelefonok piacán ment végbe a robbanásszerű technikai fejlődés, hanem az élelmiszeriparban és a feldolgozóiparban is. Ma már a készételgyártás olyan dolgokra képes, amelyekre senki használná a „konzerv” szót. Amikor az ételeknek nemcsak a mennyisége, hanem a minősége is fontos, és ezzel együtt az élelmiszerbiztonság is szempontja lesz a fogyasztásnak, akkor felértékelődnek a ...
Bővebben »Vissza a normális táplálkozáshoz!
Számtalan diétáról és gasztrotrendről derült már ki, hogy nemcsak hatástalan, hanem ártalmas is. A legújabban hódító flexitarianizmus azonban teljesen mentes a szélsőségektől, és nemcsak elfogadni, hanem betartani is könnyű. A rugalmas táplálkozás ugyanis olyan, mint amilyennek az egészségesnek lennie kellene. Az étkezések zömét a rostdús táplálékok alkotják, az ásványokban, vitaminokban, természetes szénhidrátokban, növényi fehérjékben gazdag ...
Bővebben »A böjt jótékony hatása
Február 26-án, hamvazószerdán kezdődött el a húsvétot megelőző nagyböjt. A vallási előírás szerint az egészséges felnőtteknek ebben az időben tartózkodniuk kell a hústól, az időseknek és a betegeknek viszont az állapotuknak megfelelően kell táplálkozniuk. Bölcs össztársadalmi tudás is indokolja a húsmentességet, hiszen a farsang nem a megtartóztatásról szólt. Az egészséges egyensúlyra törekvés azt kívánja az étkezésben ...
Bővebben »Addiktív ételek
Függni nemcsak ártalmas dolgoktól lehet. Egy kutatás szerint vannak olyan ételek is, amelyek addiktívak. Amelyek evését akkor sem tudjuk abbahagyni, ha már jól laktunk, de a szemünk és a szánk még tovább kívánja. Az első helyen a pizza áll. Mögötte a csokoládé, a csipsz, a sütemények és a jégkrémek, a sült hasábburgonya, a sajtburger, a ...
Bővebben »Ételosztás a Groupama Arénában
Február 12-én szerdán, a Ferencvárosi Torna Club és az Ökumenikus Segélyszervezet közös szervezésében ételosztást tartottak a rászorulók részére, a GasztVitál cégcsoport támogatásával. Az eseményhez önkéntesként csatlakoztak Olimpiai világbajnok rövidpályás gyorskorcsolyázóink Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor és zöldfehér-érzelmű ismert zenészek, sportolók. Rövid összefoglaló videó az eseményről:
Bővebben »Farsangi vigalmak
A farsang a mulatságok, a bálok, a lakomák ideje, ami vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Vidám télbúcsúztatás a húsvétot megelőző böjt előtt. A mohácsi busójárás, a velencei karnevál és az ilyenkorra időzített disznóvágások őrzik tovább az évszázados tradíciókat. A farsang őshazája Itália volt, eredete pedig a rómaiak szaturnáliáig vezet vissza. Szaturnusz isten tiszteletére hétnapos örömünnepet tartottak Rómában, ez terjedt ...
Bővebben »Innovációk a jövőbe
Idén február első hetében rendezték meg a SIRHA vendéglátóipari szakkiállítást. A Hungexpo Zrt. és a Trade magazin közös szervezésben idén negyedik alkalommal hirdették meg a Sirha Budapest nemzetközi innovációs termékversenyt. A pályázatra 5 kategóriában lehetett nevezni: 1. Élelmiszer és ital 2. Sütőipari-, és cukrászati termékek 3. Technológiák (konyhagépek, sütőipari berendezések, élelmiszeripari technológiák, higiéniai technológiák, szoftverek) 4. Szállodaipari termékek, bútorok, textilek, dekoráció, asztali teríték 5. Csomagolóipar ...
Bővebben »Angol példa a gyermekkori elhízás megállítására
Nemcsak magyar reflex, hogy ha vonatra szállunk, azonnal előkerül az elemózsia. Már nem az otthon csomagolt szendvics, hanem a vasútállomáson vásárolt péksütemény. Friss hír, hogy Angliában egy törvényjavaslat megtiltaná a tömegközlekedési eszközökön az étel- és italfogyasztást, hogy ezzel is visszaszorítsák a gyermekkori elhízást. Emellett a nassolnivalók csomagolásán feltüntetnék a termékek kalóriatartalmát is. Ott is létezik népegészségügyi termékadó ...
Bővebben »Vegán hús: divatba jött a fenntarthatóság
A vegán hús egy üstökös sebességével érte el a hazai piacot: gyorsétteremben, két kereskedelmi láncban is kapható a növényi alapanyagokból készült hamburgerpogácsa. Milliárdos értékű fejlesztések zajlanak, amelyek tovább növelik a bolygót kímélő húshelyettesítők választékát. Hamarosan megérkezik tányérunkra a vegán csirke nuggets, kolbász, pástétom is. Ennek a folyamatnak egyik állomásaként egy budai általános iskola 265 tanulója tesztelte ...
Bővebben »