„A dietetikus a táplálkozástudomány és a dietetika területén szerzett felsőfokú végzettséggel rendelkező személy, akit a nemzeti kormányzati szervek elismernek. A dietetikus a táplálkozástudományt egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza.” (forrás: http://mdosz.hu/szovetsegunkrol/)

Cikkek

Amit a cékláról tudni érdemes

A legtöbb embernek a cékláról a savanyúság jut eszébe. Valójában rengeteg féle fogyasztási és elkészítési módja van ennek a kiváló zöldségnek. Fogyaszthatjuk nyersen, főzve, párolva is. Készíthetünk belőle főzeléket, mártást sőt, süteményekbe is felhasználhatjuk, így csökkentve az édesség kalóriatartalmát, ezzel egyidejűleg pedig növelve tápanyag és rosttartalmát. Kevesen tudják, a céklának a levele is ízletes lehet ...

Bővebben »



Itt a sütőtök szezon!

Sokak szemében a tök nem más, mint egy alkalmi dísz Halloween-ra. Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy a sütőtök csak egy dekoráció, de érdemes újragondolni mi mindenre jó ez a csodás növény. A sütőtök rendkívül gazdag tápanyagokban, tele van hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ennek ellenére igen alacsony a kalóriatartalma. Többféle módon lehet beépíteni az ...

Bővebben »



Édesburgonya vagy hagyományos burgonya, melyiket válasszuk?

Az édesburgonya népszerűségének elterjedésével sok, táplálkozására figyelő, tudatos vásárló száműzte konyhájából a hagyományos burgonyát.  Az édesburgonyát, másnéven batátát napjainkban tehát úgy kezelik, mint az eddig használt téli/új/nyári burgonya egészséges alternatíváját. Mélyebben megvizsgálva azonban láthatjuk, hogy a két növény tápanyagösszetétele közel azonos. Felmerül a kérdés, hogy melyiket célszerűbb fogyasztani és kell-e csak egy irányba húznunk? Hagyományos burgonya Édesburgonya Rost: ...

Bővebben »



Miből mennyit…?

Gyakran merül fel a kérdés felnőttek és gyerekek táplálkozását illetően egyaránt, hogy miből mennyit kell fogyasztanunk ahhoz, hogy biztosítsuk szervezetünk számára a megfelelő energiabevitelt és tápanyagokat, de ne is vigyük túlzásba az étkezéseket. A hazai lakosság Európán belül sajnos már első helyen áll az elhízási statisztikát tekintve, míg világszinten a 4. helyen szereplünk a rangsorban. Fontos tehát ...

Bővebben »