„A dietetikus a táplálkozástudomány és a dietetika területén szerzett felsőfokú végzettséggel rendelkező személy, akit a nemzeti kormányzati szervek elismernek. A dietetikus a táplálkozástudományt egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza.” (forrás: http://mdosz.hu/szovetsegunkrol/)

Cikkek

A fokhagyma jótékony hatásai

A fokhagyma Ázsiában őshonos, fűszerként egész világon kedvelik. Az ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték. A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. Hazánkban a 15. században kezdték termeszteni. (1) Az alábbiakban megnézzük milyen kedvező hatásai vannak a fokhagyma fogyasztásnak. A Cleveland Klinika a fokhagymát a 36 legjótékonyabb ...

Bővebben »



Az adalékanyagok hatása a gyermekek fejlődésére

Egyre több kérdés merül fel, hogy az élelmiszer-adalékanyagok vajon a gyerekeknél egészségügyi és magatartásbéli problémát is okozhatnak? Lehetnek hatással a gyermek hormon háztartására, növekedésére vagy fejlődésére, ha olyan terméket fogyasztanak, amelyben „E számok” is fel vannak tüntetve? Mik is valójában az adalékanyagok: Élelmiszer-adalékanyagnak nevezik azt az anyagot, amelyet – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem ...

Bővebben »



Cukorral vagy cukor nélkül?

Cukorral vagy cukor nélkül? Napjainkban sokat lehet hallani arról,hogy a cukor fogyasztása nem egészséges. Valóban igaz ez az állítás? Jobban járunk, ha nem eszünk semmit, ami cukrot tartalmaz? A valóságban nincsen egészségesnek és egészségtelennek mondható étel, élelmiszer. Minden az elfogyasztott mennyiségtől függ. Vannak olyan betegségek, mint például a diabetes mellitus (cukorbetegség), ahol nem szabad hozzáadott cukrot fogyasztani, azonban ...

Bővebben »



A zab fogyasztás kedvező hatásai

A zab fogyasztás kedvező hatásai: A zab egy teljes kiőrlésű gabona, mely rendkívül kiegyensúlyozott tápanyag összetétellel rendelkezik. Nem tartalmaz glutént, de gyakran együtt termesztik a glutén tartalmú gabonákkal, vagy betakarítás, feldolgozás és tárolás során szennyeződhet vele. A gluténérzékenyek ezért óvatosan fogyasszák, csak jelölten gluténmentes zabot vagy zabpelyhet válasszanak. Fontos szénhidrát forrás, vitaminok, ásványi anyagok, rostok és antioxidánsok ...

Bővebben »