„A dietetikus a táplálkozástudomány és a dietetika területén szerzett felsőfokú végzettséggel rendelkező személy, akit a nemzeti kormányzati szervek elismernek. A dietetikus a táplálkozástudományt egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza.” (forrás: http://mdosz.hu/szovetsegunkrol/)

Cikkek

Hajdina, az értékes álgabona

Hajdina, az értékes álgabona   A hajdinát a cirok, köles, quinoa és az amarant mellett a pszeudocereáliák közé soroljuk, felhasználásuk mára már világszerte elterjedt, leginkább az Európai és Ázsiai régióban. Jellegzetes ízzel és illattal rendelkezik,  de a növény számos jótékony hatása lévén emiatt nem érdemes idegenkedni fogyasztásától. A pszeudocereáliák (=álgabonák) közös jellemzője, hogy bár fogyasztási és felhasználási tekintetben nem ...

Bővebben »



Minden amit a kóser táplálkozásról tudni kell

Minden amit a kóser táplálkozásról tudni kell A kóser szó Héber eredetű szó, jelentése: tiszta, megfelelő, fogyasztásra alkalmas. A kóser táplálkozás ideológiája a zsidó vallásúak körében elterjedt, melynek szabályait a zsidóság legrégibb írásos emlékeit őrző szent irata, a Tóra fogalmaz meg. A hagyományok szerint azoknak az állatoknak a húsát nevezik kósernek/megfelelőnek, melyeknek tulajdonsága a hasadt köröm, valamint a ...

Bővebben »



Mindent a mézről

Mindent a mézről Köztudott, hogy a valódi kincsként számon tartott méz előállítását a méhek szorgos munkájának köszönhetjük. Összegyűjtik a különböző virágok nektárjait és attól függően, hogy milyen növényből nyerték, más és más ízű és színű lesz a végeredmény. A méz elsősorban vízből és gyorsan felszívódó cukrokból (fruktózból és glukózból) áll, nyomelemekkel gazdagítva. A világon több, mint 300 fajta ...

Bővebben »



Valóban működnek a méregtelenítő és tisztítókúrák?

Valóban működnek a méregtelenítő és tisztítókúrák? A méregtelenítő kúrák általában olyan rövid ideig tartó táplálkozási megvonásokkal járó diéták, melyektől elvárjuk, hogy szervezetünkből kiűzze a felgyülemlett méreganyagokat. Egy tipikus méregtelenítő diéta böjtölési időszakkal kezdődik, amit egy szigorított gyümölcsökből, zöldségekből és vízből álló étrend követ. Vannak olyan méregtelenítő diéták is, amelyeknél felhasználhatóak még a gyógynövények, teák, és egyes esetekben ...

Bővebben »