„A dietetikus a táplálkozástudomány és a dietetika területén szerzett felsőfokú végzettséggel rendelkező személy, akit a nemzeti kormányzati szervek elismernek. A dietetikus a táplálkozástudományt egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza.” (forrás: http://mdosz.hu/szovetsegunkrol/)

Cikkek

Halfogyasztás népszerűsítése

A halfogyasztás a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás része; így közétkeztetőként – a közétkeztetésre vonatkozó 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet előírása szerint – 10 napos periódusra vonatkoztatva a halak fogyasztását legalább egyszer biztosítanunk kell ellátottjaink számára. Törekvésünk viszont nem csak arra kell összpontosuljon, hogy ennek a szabálynak megfeleljünk, hiszen legalább ugyanennyire fontos az is, hogy a gyermekek körében ...

Bővebben »



Hogyan befolyásolja a főzés ételeink tápértékét?

Magas tápértékű ételek fogyasztásával fokozhatjuk egészségi állapotunk és ezzel együtt energiaszintünk egyaránt. Meglepő módon azonban nem mindegy hogyan készítjük el ételeinket, hiszen az elkészítési módok, a választott hőkezelés fajtája nagyban befolyásolja ételünk tápértékét. Az ételek hőkezelésével az értékes tápanyagok mennyiségi változáson mennek keresztül, ugyanakkor sok esetben szükségszerű feldolgozási forma, hiszen ezzel szervezetünk számára az ételek emészthetőségét ...

Bővebben »



Az ősz királya, a dió

Az orvostudomány atyja, Hippokratész volt az első, aki írásba foglalta a dió pozitív hatásait. Tanninokban és polifenolokban gazdag, nem is beszélve a többszörösen telítetlen zsírsavakról. Húsz gerezd dió kb. 2 gramm omega-3-zsírsavat (alfa-linolénsav) tartalmaz, melynek a szív-és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása felbecsülhetetlen. A dió gyümölcse, azaz a magja, más számos értékes anyagot is tartalmaz: fehérjét, ...

Bővebben »



A gyömbér szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásai

A gyömbér egy Kínából származó fűszer-, és gyógynövény. Gyökér része erős gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik. A gyömbért frissen, szárítva, porítva, olajként vagy léként használhatjuk. Fűszerként vagy kozmetikumok alapanyagaként is találkozhatunk vele. A gyömbér egyedi illata és íze a természetes olajából származik. A legfontosabb a gingerol, mely egy bioaktív vegyület, számos jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre. A gyömbér ...

Bővebben »