Folyamatosan figyeljük a közétkeztetéssel, vendéglátással, élelmiszerkészítéssel és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos híreket és aktualitásokat.  Itt találhatják azon szemelvényeket, melyek temtikája kapcsolódik tevékenységünkhöz, valamint itt összegezzük a cégcsoporttal kapcsolatos legfrisebb híreket is.

 

Aktuális hírek

 

  • Folytatódik a Maradék nélkül program
    Bár az EU-s társfinanszírozási időszak véget ért, az Agrárminisztérium és a NÉBIH továbbra is folytatja a nemzeti élelmiszerhulladék-megelőzési programot. A Maradék nélkül elmúlt 4 éve alatt a komplex oktatási program 300 ezer gyerekhez jutott el, 58 iskolában tartottak bemutató foglalkozásokat. A kutatási eredmények segítettek pontos képet kapni a lakossági élelmiszerpazarlásról: ennek köszönhetően tudjuk, hogy hazánkban ...
    Bővebben »
  • Fenntartható patriotizmus a közétkeztetési közbeszerzéseknél
    Módosulnak a közétkeztetéssel kapcsolatos közbeszerzések előírásai 2021 szeptemberétől. Többek között pontosan meghatározzák a közbeszerzési ajánlatkérők számára a helyi élelmiszer-termék fogalmát. Rögzítik azt is, hogy mit jelent az ágazat számára a rövid ellátási lánc, és ki számít szereplőnek az élelmiszer ellátási láncban. Az új szabály leírja azt is, hogy mi a közétkeztetési rövid ellátási lánc, és ki ...
    Bővebben »
  • A gyógyító étel
    Tél végére lemerülnek a szervezet energiatartalékai, sokan sajnos a betegséget sem kerülték el. Ételeinkkel azonban támogathatjuk a gyógyulást. Kiemelten fontos a bőséges folyadékfogyasztás, legalább 2-3 liter naponta (víz, ásványvíz, cukrozatlan tea). Gyakori tünet az étvágytalanság, ezért többször kisebb adagokat érdemes fogyasztani, könnyen emészthető krémlevesekre, főzelékre, pürékre, krémes állagú ételekre álljunk át. A csípős és erősen ...
    Bővebben »
  • Farsangi fogások a közétkeztetési szakácsverseny menüjében
    A közétkeztetésben dolgozó szakácsok versenyét azért rendezik meg immár nyolcadik alkalommal, mert az a legjobb inspiráció, ha országos seregszemlén mutathatják meg és fejleszthetik tovább tudásukat. Ezért az idei kiírásban is arra törekedtek a szervezők (Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Nébih), hogy megmozgassák a szakácsok fantáziáját.  A feladat egy, szabadon ...
    Bővebben »
  • Az idei karácsony nagyobb biztonságot követel
    Elkezdődött és az év végéig tart a szokásos téli élelmiszerlánc ellenőrzés, és a koronavírus okozta különleges helyzetben fokozottabban figyelik a higiéniai előírások betartását. A hatósági vizsgálat érinti azokat az élelmiszer-vállalkozásokat, amelyek az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolítanak le: a hús- és húskészítmények, az édesipari termékek előállítóit és forgalmazóit. Ellenőrzésre számíthatnak a zöldség- és a gyümölcsárusok, a ...
    Bővebben »
  • A helyzet új, a szabályok a régiek
    A vendéglátás a jelenlegi járványhelyzetben az elvitelre vagy a házhoz szállításra korlátozódik. A vendéglátók csomagolnak, a vendég pedig otthon fogyasztja el az ételt. Ami a folyamat eleje és vége között történik, az számtalan élelmiszerbiztonsági kockázatot rejt. Ezért külön előírások vonatkoznak az étel előállítóira, a szállítókra és a fogyasztókra is.Az éttermektől továbbra is megkövetelik az élelmiszerek lejárati ...
    Bővebben »
  • Helyi termelők listája
    A NÉBIH egy új szolgáltatással segíti a kereskedőket, a vendéglátókat, a közétkeztetőket, és mindenkit, aki élelmiszer feldolgozással, ételkészítéssel foglalkozik. Létrehoztak egy olyan kereshető adatbázist, amelynek segítségével összekötik a szolgáltatókat és a vásárlókat az ország teljes területén. A lista minden nap frissül azokkal a termelőkkel, akik – ingyenesen – feltöltik adataikat, információikat a rendszerbe. A NÉBIH honlapján ...
    Bővebben »
  • A hidratálás novemberben is aktuális
    A Száraz november ne tévesszen meg senkit: csak az alkoholtól való egy hónapos tartózkodást javasolják szervezői. Ezt azért fontos leszögezni, mert valamilyen félreértés folytán az emberek azt hiszik, hogy csak nyáron szükséges a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás. Pedig az őszi, téli hónapokban is nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez a napi 2-3 liter folyadék. A hűvös időben nem érzékeljük ...
    Bővebben »
  • Nem tök mindegy!
    Az őszi szezon egyik legdivatosabb élelmiszere lett a sütőtök. Amit nagyon veszélyes összetéveszteni a csak dekorálásra való dísztökkel, mert ez utóbbit kifejezetten veszélyes megenni. Olyan toxikus vegyületeket tartalmaz, ami már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhat. Különösen igaz ez a kisméretű, dekoratív fajtákra, amelyek kukurbitacinokat tartalmaznak. Ettől a rendkívül keserű, hőrezisztens mérgező anyagtól súlyos gyomorbántalmak ...
    Bővebben »
  • Kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások
    Az élelmiszerhulladék jelentős része még mindig a háztartásokban keletkezik. Erre, az el nem évülő témára hívta fel a figyelmet a NÉBIH szeptember 29-én, az élelmiszerpazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napján, amit az ENSZ kezdeményezésére nálunk idén először tartottak meg. A legújabb felmérés szerint 4 százalékkal csökkent a magyar háztartásokban az élelmiszerhulladék az elmúlt három évben, de még így ...
    Bővebben »